Regeringen dropper affaldsgebyr

Regeringen bøjer sig for voldsom kritik og gør det frivilligt for virksomheder at betale gebyr for at bruge kommunernes genbrugspladser
Nu fjerner regeringen det udskældte affaldsgebyr.
Nu fjerner regeringen det udskældte affaldsgebyr. Foto: www.colourbox.com

Siden nytår har alle virksomheder været tvunget til at betale for at bruge kommunernes genbrugspladser.

Men nu ruller regeringen affaldsgebyret tilbage.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Loven virker ikke efter hensigten, og modellen med tvang holder ikke, selv om vi har lavet nogle muligheder for, at virksomheder kan blive undtaget. Derfor er det ikke holdbart at fastholde loven," siger Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, til Jyllands-Posten.

Kommunerne er blevet bestormet af virksomheder, der søger om at blive fritaget for affaldsgebyret på mellem 1.000 kroner og 15.000 kroner årligt.

"Regeringens udgangspunkt er, at vi i stedet skal lave en frivillig ordning. De virksomheder, der ikke tilmelder sig, kan så ikke komme på genbrugspladsen med deres affald," siger miljøordfører Eyvind Vesselbo.

Partierne bag aftalen om affaldsgebyret er i blevet indkaldt til forhandlinger i dag af Miljøminister Karen Ellemann (V).

Og Socialdemokraterne er også parate til at overveje en frivillig ordning, fortæller miljøordfører Mette Gjerskov (S).

"Der skal gøres noget. Men det afgørende er, at genbrugspladserne får dækket deres udgifter, og jeg frygter lidt et bureaukratisk helvede i forhold til, hvem der har betalt, og hvem der ikke har betalt. Det skal vi finde en løsning på," siger Mette Gjerskov til Jyllands-Posten.

Bliver ordningen som ventet frivillig, får små virksomheder lov til at køre på genbrugspladsen, hvis ikke de har nok affald til at betale et privat firma for at fjerne det.

Det er en løsning som de fleste af de større virksomheder har benyttet, selv om de har været tvunget til at betale gebyret.

"På genbrugspladsen må man komme med en personbil og en trailer, og det duer altså ikke for store virksomheder. Derfor er det grotesk, at de skal betale gebyret," siger Josefine Thrane Sletten, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.