Rasende viceinspektør: Så hellere kassen i Bilka

Viceinspektør Anne Mette Bak fra Skals Skole knalder døren i efter sig. Hun vil ikke stå model til flere nedskæringer på skolen. - Jeg har haft fysisk ondt i maven over det, siger hun.
En viceinspektør på Skals Skole blev så rasende over nedskæringer, at hun sagde sit job op. Jeg har haft fysisk ondt i maven over det, og jeg kunne ikke se lærerne og forældrene ordentligt i øjnene længere, siger Anne Mette Bak.
En viceinspektør på Skals Skole blev så rasende over nedskæringer, at hun sagde sit job op. Jeg har haft fysisk ondt i maven over det, og jeg kunne ikke se lærerne og forældrene ordentligt i øjnene længere, siger Anne Mette Bak. Foto: Steffen Ortmann, Scanpix/arkiv

Livremmen er, ifølge viceinspektør Anne Mette Bak, spændt så hårdt ind på Skals Skole ved Viborg, at hun hverken kan eller vil trække maven længere ind. Så Anne Mette Bak siger farvel. Ikke stille og roligt, men med et heftigt smæk med døren.

I et læserbrev i Viborg Folkeblad revser hun kommunen for at forskelsbehandle eleverne og markerer under overskriften: “Farvel - så hellere kassen i Bilka,” at hun altså ligefrem dropper sit job i frustration over forholdene på skolen.

Viborg Kommune tildeler midler efter antallet af elever på skolerne. Og da Skals Skole har få elever, er den, ifølge Anne Mette-Bak, nu så udsultet, at hun ikke kan skære mere.

- Jeg er blevet slidt af det her, og nu vil jeg ikke forsvare det længere hverken over for lærere, elever, forældre eller mig selv, siger hun til Avisen.dk.

Så helt vilde ud i øjnene

Som viceinspektør har Anne Mette Bak blandt andet skulle bede lærerne om at dække ind for hinanden ved sygdom. Vikarer er nemlig som udgangspunkt for dyre for Skals Skole.

Så lærerne er ofte blevet brugt som vikarer, når der endelig var huller i deres undervisningstid, som ellers egentlig skulle bruges til forberedelse.

- Lærerne så jo helt vilde ud i øjnene til sidst. Det var simpelthen ydmygende for mig personligt at skulle lave den der vikardækning. Jeg har haft fysisk ondt i maven over det, og jeg kunne ikke se lærerne og forældrene ordentligt i øjnene længere. Det er faktisk utroligt, at ingen har været stressramt, siger Anne Mette Bak, der roser lærerne for deres måde at tackle hverdagen på.

Fingerspidsfornemmelse for 32 elever?

En anden frustrationsfaktor har været klassestørrelserne og de mange børn med særlige behov, som ikke bliver tilgodeset, siger den afgående viceinspektør.

For at holde budgettet inden for rammen har skolen måtte slå mindre klasser sammen, for så at stå med en klassekvotient på helt op til 32 elever.

- Det er først og fremmest børnene med særlige behov, jeg tænker på. Dem der kæmper en kamp for at komme igennem deres skolegang. Vi har adskillige børn med diagnoser i klasserne, og det har jeg det udmærket med, men indtil en vis grænse. For ingen af dem profiterer af at være i en almindelig klasse, hverken fagligt eller socialt, når der ikke er ressourcer til dem. En lærer, der skal have fingerspidsfornemmelse for 32 elever, det kan jo aldrig blive det samme, som hvis der sidder 23 vel, siger Anne Mette Bak.

Lige ved at eksplodere

Hun fortæller, at hun i lokalsamfundet er “blevet mødt med klapsalver” for sit opråb, men også, at det er kommet bag på hende, hvor meget opsigt det har vakt.

- Personalet, der kender mig som et roligt og besindigt menneske, siger også: Hold da op, hun har godt nok fået nok. Men nogen skulle jo sige det, siger hun.

Dråben var, da økonomifolk havde set på, om Skals Skole kunne gøre noget anderledes for at spare. Budskabet var: Skolen har en sund økonomi, og der er intet, der peger på, at det er sværere for Skals Skole end for andre skoler

- Der var jeg lige ved at eksplodere. De ser på en bundlinje, men de ser jo ikke, hvad der foregår inden for murene her, siger Anne Mette Bak.

Jeg er altså ikke en ballademager

Nu skal hun videre. Ikke til kassen i Bilka, som hun ellers havde set som “et ufaglært job hun godt kunne tage.”

Nej, hun har fået job som skoleleder i en anden kommune. Og hun håber ikke, den nye arbejdsplads tror, hun er en hidsigprop.

- Jeg har skrevet til dem, at de altså ikke har fået en brokkerøv eller ballademager ind, men at jeg bare havde fået nok og måtte sige det højt.

Anne Mette Bak er glad for, at hun fortsat skal være omgivet af børn.

- Inden jeg fik jobbet, havde jeg tænkt på, at jeg kunne tage det store kørekort og begynde at køre skolebus i stedet, hvis jeg savnede børnene for meget.

Anne Mette Bak holder afskedsfest i morgen aften.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.