Prins bliver genforenet med forældreløs dreng

I 2004 knyttede prins Harry et tæt venskab til den forældreløse dreng Mutsu. Nu skal de to gense hinanden, når prinsen rejser til Lesotho.
Prins Harry og Mutsu var ikke til at skille fra hinanden, da den britiske prins besøgte Lesotho i 2004.
Prins Harry og Mutsu var ikke til at skille fra hinanden, da den britiske prins besøgte Lesotho i 2004. Foto: BEN CURTIS/AP

Da britiske prins Harry i 2004 besøgte et børnehjem i det lille afrikanske kongedømme Lesotho, dannede han et tæt bånd til den fireårige Mutsu Potsane. Nu genforenes de to, når Harry i denne uge rejser tilbage for at åbne et center for hiv-smittede børn i Lesotho.

Det specielle venskab startede, da Mutsu løb op til prinsen og tog ham i hånden, hvorefter han blev ved hans side i flere dage.

Harry, der ellers er en hårdhudet mand, som siden har fået to Afghanistan-missioner under bæltet, blev så rørt over de mange forældreløse børns skæbne, at han besluttede sig for at starte den velgørende organisation Sentebale, der er det lokale udtryk for "glem mig ikke".

Organisationen har kæmpet med dårlig økonomi, og flere har spekuleret i, om prinsen havde taget munden for fuld, men nu kan centret, der skal huse 1500 HIV-positive børn, endelig åbne.

Målet er at børnene skal blive undervist i sygdommen, så de bliver ved med at tage deres medicin, og så de kan forlige sig med at være smittet med den stigmatiserede sygdom.

Cathy Ferrier, der har været centrets administrerende direktør siden 2012, fortæller, at det betyder meget for dem at se prinsen vende tilbage.

- Det bliver et virkelig stort øjeblik. Da han først besøgte landet i 2004, var der så mange historier om børnene, der virkelig berørte ham, og han kunne se, hvor stort behovet var for hjælp. Det bliver det første børnecenter af denne type i det sydlige Afrika, og det gør os i stand til at tage fire gange så mange børn ind, fortæller hun ifølge The Telegraph.

En tredjedel af børnene mellem 10 og 19 år er forældreløse i Lesotho, og omkring 21.000 er smittet med hiv, der er den hyppigste årsag til dødsfald i denne aldersgruppe i Afrika.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.