Presset på økonomien: Kommuner må fyre pædagoger og lærere

De små udsattte kommune kan se frem til at skulle fyre lærere og pædagoger til næste år.
De små kommuner skal spare. Og det betyder fyringsrunder. 
De små kommuner skal spare. Og det betyder fyringsrunder.  Foto: Steffen Ortmann/Scanpix/Arkiv

Færre lærere og pædagoger, tyndslidte bøger og aflyste lejrture.

Det er, ifølge lærere, skoleledere og kommunale chefer, hvad der venter elever i skoler i landets små kommuner næste år, skriver Politiken onsdag.

Fra næste år halveres de 600 mio. kr. om året, der blev afsat i forbindelse med skolereformen og skulle gøre det muligt for de mest udsatte kommuner at leve op til lovens krav om flere timer i skolen. Fra 2018 smækkes låget helt i.

Det skriver Politiken. 

Kommune skal spare seks mio. kr. 

Allerede næste år skal de hårdest ramte kommuner finde 4.500 kroner per elev. Det svarer til godt 6 procent af kommunens udgifter til folkeskolen,viser fremskrivninger lavet af Danmarks Lærerforening, skriver Politiken. 

I Assens Kommune betyder ophøret af bloktilskuddet, at kommunen fra næste år har godt 6 millioner kroner mindre til folkeskolen og i 2018 har 14,6 millioner kroner mindre i forhold til budgettet i år.

Per Helding Madsen er leder på Vissenbjerg Skole på Fyn og formand for Vestfynske Skoleledere. Han siger, at det får store konsekvenser for skolerne i området.

Der er ikke noget flæsk 

- Bare på min skole skal jeg spare 2 millioner. Det svarer til fire lærer- eller pædagogstillinger. Og der er ikke noget flæsk, vi kan skære i mere. Så det er kun på lønninger, vi kan spare beløb i den størrelsesorden, siger han til Politiken.

Kan du få lærerne til at undervise mere?

- Det gør lærerne den-onde-fløjteme allerede. Vi har planlagt vores skoleår, så lærerne underviser 27 lektioner om ugen. Det er et højt tal, for timerne skal også forberedes, og lærerne skal desuden føre tilsyn med skolen og fungere som gårdvagter, siger Per Helding Madsen til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.