Politikere vil lukke firmaer uden styr på sikkerheden

Byggefirmaer skal fratages retten til at drive virksomhed, hvis de gentagende gange sløser med sikkerheden.
Står det til et politisk flertal på Christiansborg, bør firmaer der gentagende gange bryder arbejdsmiljøloven fratages retten til at drive virksomhed.
Står det til et politisk flertal på Christiansborg, bør firmaer der gentagende gange bryder arbejdsmiljøloven fratages retten til at drive virksomhed. Foto: Scanpix

Hvis byggefirmaer flere gange sløser med sikkerheden og overtræder arbejdsmiljøloven, er et politisk flertal klar til at fratage dem retten til at drive forretning.

Det skriver DR Nyheder på baggrund af en rundringning til medlemmer fra Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er enige med et forslag fra BAT-kartellet, der er en sammenslutning af byggefagforeninger. De foreslog i går at tvinge virksomheder til lukning, hvis ansatte gang på gang kommer til skade.

- Det er den eneste måde at sikre sig, at arbejdsmiljøet bliver bedre for de ansatte. På den måde bliver vi også fri for den unfair konkurrence, de udøver overfor de firmaer, der har orden i sagerne, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Bjarne Laustsen til DR.

Det er Venstre og Liberal Alliance dog ikke enige i.

- Det er jo ikke altid arbejdsgivernes skyld. Det er ligeså ofte arbejdstagerne, der ikke overholder de regler, de skal, fordi man måske ikke lige har lyst til at tage en sikkerhedshjelm på. Det forslag, som BAT-kartellet kommer med, er alt for forenklet, siger Joachim B. Olsen, der er beskæftigelsesordfører i Liberal Alliance, til DR.

I foråret landede regeringen et bredt forlig om Arbejdstilsynets virke med både Venstre, De Konservative og DF. Venstre og Liberal Alliance vil derfor gerne se tiden an. Forliget betyder, at tilsynet ikke konsekvent skal besøge alle virksomheder, men i stedet koncentrere indsatsen på de virksomheder og brancher, der er udfordret på arbejdsmiljøet. Samtidig har Arbejdstilsynet fået mulighed for at udstede bøder, hvis arbejdsmiljøloven overtrædes gentagende gange.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.