Politi til voldtægtsoffer: Tror du, retten vil tro en arbejdsløs pige?

En ung kvinde anmeldte et voldtægtsforsøg, men en politimand forsøgte at tale hende fra det, blandt andet ved at stille spørgsmålstegn ved hendes troværdighed.
En betjent følte, det var tidsspilde, da Anette Christensen anmeldte en voldtægt, og forsøgte at miskreditere hende. - Jeg blev latterliggjort og hånet af systemet, siger hun.
En betjent følte, det var tidsspilde, da Anette Christensen anmeldte en voldtægt, og forsøgte at miskreditere hende. - Jeg blev latterliggjort og hånet af systemet, siger hun. Foto: Bax Lindhardt, Scanpix/arkiv

"Forestil dig, hvordan det vil se ud i retten. En arbejdsløs pige, som sikkert mangler lidt at lave, over for en, som arbejder i sygehusvæsenet og redder liv. Hvem tror du, de vil tro på?"

Sådan lød beskeden fra en politimand ved Nordjyllands Politi til 27-årige Anette Christensen, da hun i 2013 anmelder sin voldtægt, skriver metroxpress.

"Han følte, det var tidsspilde, og det ville være rart, hvis han kunne få overbevist mig om det samme. Den her type sager bliver ikke til noget," sagde han ifølge Anette Christensen.

Hun var selv taget hjem til manden, men de havde ikke et seksuelt forhold til hinanden.
Hun sagde nej og strittede imod, da han lagde op til noget.

"Jeg bad ham stoppe mindst 10 gange."

Men hun kom ikke væk i tide, og han tog hende med tvang.

Der er ingen tekniske spor, for hun tog et bad med det samme.

"Jeg følte mig ydmyget. Følte jeg stank af ham."

Hos politiet tog afhøringen en halv time, og hun bliver blandt andet spurgt, hvad hun havde på. Konklusionen er, at politiet sandsynligvis ikke vil efterforske sagen. Men de aftaler, at hun går til lægen og ringer igen, hvis hun vil fastholde anmeldelsen. Men hun ringer ikke.

"Det, føler jeg, er formålsløst. Jeg skal ikke være et sted, hvor jeg føler, jeg bliver latterliggjort og hånet af systemet."

"Hvis hun har fået den besked, kan jeg godt forstå, at hun måske mister modet," siger vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Frank Olsen. Han har undersøgt sagen.

"Det er på ingen måde rimeligt. Og hvis det står til troende, må vi bare beklage. Det er ikke noget, der fremgår af sagen, og det er absolut ikke i orden," siger han.

"Det er ikke politiet, der skal afvise sagen. Det er ikke vores opgave at tale hende fra den her anmeldelse. Vores opgave er at optage anmeldelsen, undersøge forholdet og så er det juristerne, der tager stilling til, om det er en sag, der skal i retten," siger han.

Lederen af Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb tager afstand, hvis det er korrekt, at en betjent har spurgt til et offers tøj og arbejdsløshed.

"Det er bare ikke i orden at sige sådan til et offer. Der er heller ingen grund til at spørge, hvad et voldtægtsoffer har på, hvad vi ofte hører, at politiet gør. Det har kun relevans, hvis der er fysiske spor, eller tøjet er revet i stykker under voldtægten," siger Hanne Baden Nielsen.

Der findes intet referat af afhøringen, og artiklen er baseret på Anette Christensens egen oplevelse med politiet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.