Pædagog om spareplaner: Det bliver børnene, der betaler prisen

Vuggestuepædagog Stine Hofgaard Møller frygter, at risikoen for nye kommunale besparelser vil betyde mindre tid til det vigtigste i hendes arbejde: børnene.
Hvis pædagog Stine Hofgaard Møllers kolleger bliver syge, er der langt fra altid penge til at hente en vikar ind. 
Hvis pædagog Stine Hofgaard Møllers kolleger bliver syge, er der langt fra altid penge til at hente en vikar ind.  Foto: Privat

- Vi har jo helt små børn, der har brug for tryghed, omsorg og kærlighed, så de kan trives og blomstre. Det bliver ren 'råpasning', hvor der kun er tid til det allermest nødvendige, hvis der kommer flere besparelser og færre ansatte.

Sådan lyder det fra Stine Hofgaard Møller, der er pædagog og tillidsrepræsentant i den integrerede institution 100m-skoven i København.

Sammen med sine kolleger går hun i dag på gaden for at markere sin modstand mod regeringens planer om massive besparelser i kommunerne.

I 74 byer er der arrangeret demonstrationer af initiativet VelfærdsAllianceDK i protest mod regeringens planer om det såkaldte omprioriteringsbidrag, der vil betyde store besparelser i de kommunale budgetter frem mod 2019.

- Mine kolleger og jeg er oprigtig bange for, hvad de her nedskæringer kommer til at betyde. Det er den helt nære velfærd, der bliver skåret på, og vi er i forvejen pressede. Vi har været gode til at omstille os efter sparerunder, men det her vil knække arbejdet, siger Stine Hofgaard Møller.

Mindre tid til børnene

Hun har været pædagog i 12 år i vuggestuen på den samme arbejdsplads.

Her har hun mærket, hvordan årlige nedskæringer har påvirket hendes job. Det har blandt andet betydet færre ansatte og manglende vikardækning.

- Når der er sygdom eller ferie, er der sjældent penge til at hente vikarer ind. Efter klokken 13 er der kun to pædagoger på stuen til 11-12 børn, og det er ikke ualmindeligt, at du sidder alene med 6-7 børn. Så skal der ikke meget til for at det vælter.

Hun frygter, at hvis regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag bliver til virkelighed næste år, vil det betyde meget mindre tid til børnene.

- Al forskning viser, at små børn har bedst at være opdelt i mindre grupper i vuggestuen, men hvis vi bliver færre til at tage hånd om børnene og lave aktiviteter for dem, er det børnene, der betaler prisen, siger hun.

Håber, at de lytter

Derfor går Stine Hofgaard Møller og hele personalegruppen fra 100m-skoven til demonstration foran Københavns Rådhus.

- Jeg håber, at de lytter til vores opråb, og at de trækker omprioriteringsbidraget tilbage. Vi kan ikke klare flere nedskæringer, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.