OVERBLIK: Hvordan smitter ebolavirus?

Ebola er ikke længere en ekstraordinær sundhedstrussel i Vestafrika, siger Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Her ses en kvinde i Sierra Leone få taget sin temperatur for at forhindre ebolavirusset i at sprede sig.
Her ses en kvinde i Sierra Leone få taget sin temperatur for at forhindre ebolavirusset i at sprede sig. Foto: Aurelie Marrier D'unienville/AP

Verdenssundhedsorganisationen WHO nedgraderer tirsdag truslen fra ebolavirus og siger, at den betegnes nu som lav. Ebola udgør derfor ikke længere en ekstraordinær sundhedstrussel i Vestafrika og en international nødsituation.

Dog understreger WHO's generaldirektør, at lokale sundhedsmyndigheder fortsat skal være på vagt, og kapaciteten til behandling skal opretholdes.

Her følger en række fakta om ebolavirus:

* Ebola har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976.

* Mennesker smittes af inficerede flagermus ved direkte kontakt. Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.

* Symptomer ses indledningsvis ved høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast.

* I løbet af en uge udvikles brystsmerter, chok, blindhed og massiv blødning fra mave-tarmsystemet og andre kropsåbninger.

* Der er en dødelighed på 50 til 90 procent ved ebolavirus.

* Behandlingen foregår symptomatisk ved væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.

* Forebyggelse af smittefare kan ske ved at undgå huler og miner i det centrale Afrika, hvor der er risiko for at støde på flagermus.

* Der anbefales god hygiejne i forbindelse med behandling af patienter med ebolavirus for eksempel ved brug af mundmaske, handsker, kittel, beskyttelsesbriller og engangsudstyr.

Kilde: Center for Biosikring- og Beredskab.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.