Nyt projekt: Sygehusansatte skal undersøges for MRSA

Et nyt projekt skal være med til at finde ud af, hvor udbredt MRSA er blandt de ansatte på Sygehus vendsyssel i Hjørring.
Hvor udbredt er MRSA-smitten blandt ansatte på Sygehus Vendsyssel i Hjørring? Det skal et nyt projekt være med til at kortlægge.
Hvor udbredt er MRSA-smitten blandt ansatte på Sygehus Vendsyssel i Hjørring? Det skal et nyt projekt være med til at kortlægge. Foto: Scanpix

De ansatte på Sygehus Vendsyssel i Hjørring skal undersøges for, om de er smittede med sygdommen MRSA CC398 - bedre kendt som husdyr-MRSA.

Der er sket en stigning i antallet af personer, som bærer på MRSA-bakterien, derfor skal projektet være med til at finde ud af, hvor udbredt smitten er blandt sygehusansatte, og om man kan spore smitten tilbage til stalde, som de ansatte har været i direkte eller indirekte kontakt med, skriver DR Nordjylland.

En af grundene til, at MRSA kan være svær at opdage er, at hvis man er sund og rask, kan man bære på smitten helt uden symptomer.

Bakterien kan dog give alvorlige infektioner, og det kan give store problemer på landets sygehuse. De fleste mennesker, som smittes med MRSA-bakterien, bliver ikke syge, men bærer bare rundt på sygdommen.

- Der er ikke lavet systematiske undersøgelser af ansatte på sygehuse. Så et overblik over, hvor udbredt det er, har vi ikke, siger Jakob Bønløkke, afdelingslæge på Arbejdsmedicinsk Klinik til DR Nordjylland.

Sygehuset Vendsyssel i Hjørring er ifølge afdelingslæge Jakob Bønløkke ikke udvalgt, fordi det er særligt udsat for MRSA, men undersøgelsen kan alligevel være værdifuld for sygehuset.

- Sygehus kan bruge undersøgelse til at få en ide om, om deres foranstaltninger er gode nok, eller om der er behov for mere fokus på det her område, siger han til DR Nordjylland.

Selvom der nu kommer øgede fokus på smitte blandt sygehuspersonale, skal man ifølge overlæge Jakob Bønløkke, ikke være bekymret.

- Tanken om smitte blandt personalet og patienter kan umiddelbart give anledning til uro, men her skal man huske på, at smitterisikoen ikke bliver større af, at vi nu får et tal for, hvor mange smittebærere der er, siger han.

Ifølge Arbejdsmedicinsk Klinik, vil projektet uanset resultatet give ødet viden om spredning af husdyr-MRSA, og dermed hjælpe myndighederne til, hvordan de laver en optimal risikohåndtering.

Sidste år blev 244 nordjyder konstateret smittet med bakterien. Det er en femdobling på tre år, hvor der i 2011 var 49 nordjyder, som var smittet med bakterien. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Til gengæld var der sidste år kun ét tilfælde, hvor man havde mistanke om, at en nordjysk patient var blevet smittet med MRSA på et sygehus.

På landsplan var tallet for 2014 i alt 95 tilfælde af MRSA, som var erhvervet på hospitaler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.