Nyhedschef insisterer: Vi brød loven med tys-tys-kilde

Forsvarsadvokater i Se og Hør-sagen har svært ved at forstå, hvorfor tidligere nyhedschef har tilstået.
Lise Bondesen var nyhedschef på Se og Hør, mens bladet gjorde brug af tys-tys-kilden.
Lise Bondesen var nyhedschef på Se og Hør, mens bladet gjorde brug af tys-tys-kilden. Foto: Privat.

Hvorfor tilstod tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen tilbage i august en forbrydelse, som hun ikke forstod?

Det paradoks forsøgte seks advokater i et retsmøde i Glostrup torsdag at forstå. For advokaterne er spørgsmålet centralt. Deres klienter - herunder tre tidligere chefredaktører - nægter sig nemlig skyldige i de selvsamme anklager.

Ligesom Lise Bondesen erkender de tiltalte da også i vidt omfang de faktiske omstændigheder i den såkaldte Se og Hør-sag. Nemlig at en it-operatør hos Nets i årene 2008-2012 fodrede Se og Hør med oplysninger om kendtes brug af kreditkort.

Ikke desto mindre nægter både de tre tidligere chefredaktører, to journalister og kreditkortkilden sig altså skyldige i anklagen om bestikkelse, hacking eller medvirken hertil.

I retten har flere af de tiltalte hævdet, at de ikke anede, at foretagendet var strafbart. Men for Lise Bondesen var der ingen tvivl.

- Jeg var udmærket klar over, at det i mine øjne var forkert efter alle tænkelige parametre: etisk, moralsk og juridisk, sagde Lise Bondesen, der i dag er chefredaktør på Avisen.dk.

Det etiske og moralske anfægter ingen.

Men flere af de tiltaltes advokater undrer sig over det faktum, at vidnet hverken kender straffelovens bestemmelse om hacking eller bestikkelse. For hvordan i alverden kunne hun så vide, at foretagendet var ulovligt?

- Det sagde min logik mig - også dengang, svarede Bondesen.

Den tidligere nyhedschef fortalte desuden, at hun flere gange delte sin bekymring over brugen af tys-tys-kilden med flere af de tiltalte, herunder chefredaktør Kim Henningsen.

Samtidig modsagde hun både Henningsen og den tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup, der under retssagen har hævdet, at parløbet med kreditkortkilden ikke adskilte sig synderligt fra arbejdet med andre kilder.

- Der var noget helt usædvanligt ved den her kilde, fastslog Bondesen og påpegede, at it-operatøren som den eneste kilde på Se og Hør modtog en fast månedlig hyre.

Lise Bondesens rolle i Se og Hør-sagen kostede hende 25. august en dom på seks måneders fængsel, som blev gjort betinget mod vilkår om samfundstjeneste.

I samme ombæring blev den tidligere redaktionschef Kim Bretov idømt samme straf, mens Aller Media modtog en bøde på 10 millioner kroner.

Advokaterne for de seks tiltalte i den uafsluttede del af Se og Hør-sagen håber fortsat på, at Højesteret vil underkende de tre tilståelser.

Fakta

Otte tidligere Se og Hør-medarbejdere og mediehuset Aller har været tiltalt i sagen om Se og Hørs uberettigede brug af personoplysninger:

De tiltalte i sagen, der begynder den 9. september, er:

  • Chefredaktørerne Henrik Qvortrup og Kim Henningsen
  • Udgiverdirektør og fungerende chefredaktør Per Ingdal
  • Journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen
  • En IBM-medarbejder, der ikke er stået frem og hvis navn ikke er oplyst

To tiltalte og mediehuset Aller har tilstået deres rolle i sagen og fået deres dom.

Aller fik 50 dagbøder á 200.000 kr - en samlet bøde på 10 mio. kr.

Jourhavende/Nyhedschef Lise Bondesen fik seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste. Lise Bondesen er nu direktør og chefredaktør på Avisen.dk/UgebrevetA4.

Redaktionschef Kim Bretov fik seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.