Ny rapport: Børn straffes også, når mor eller far kommer i fængsel

Hver 20. barn i en årgang oplever, at deres far eller mor kommer i fængsel, fastslår ny rapport. Den peger på, at det er hårdt for børnene.
Når mor eller far ryger i fængsel, betyder det ofte følelsesmæssige og materielle afsavn for barnet. 
Når mor eller far ryger i fængsel, betyder det ofte følelsesmæssige og materielle afsavn for barnet.  Modelfoto:Scanpix/Arkiv

Børn med en mor eller far i fængsel må i højere grad undvære ferieudflugter, fritidsaktiviteter og basale fornødenheder som tøj og sko, end andre børn, viser ny rapport. 

Statistisk set vil der i hver skoleklasse sidde et barn, der oplever, at mor eller far kommer i fængsel. 

En ny rapport fra Det Nationale Forskningsinstitut for Velfærd (SFI) viser nemlig, at hver 20. barn i en årgang oplever, at deres forælder bliver fængslet. 

Nogle gange bliver jeg bare rigtig vred på min far, fordi han har gjort det. Så tænker jeg bare inde i mit hoved: ”Ih, nu igen!” Jeg bliver sådan helt irriteret
Udsagn i SFI-rapporten fra pige på 7 år om hendes far, der er i fængsel.

Vrede, sorg og angst 

Og børn til en mor eller far, som sidder eller har siddet i fængsel er en meget udsat gruppe, fortæller forsker fra SFI Helene Oldrup, der står bag rapporten. 

- Det er meget voldsomt for børn at opleve mor eller far blive fængslet. Barnet kan have mange følelser omkring det som vrede, sorg og angst, fortæller Helene Oldrup. 

Og det er ikke kun følelsesmæssige afsavn, børnene oplever. Ifølge rapporten lider børn af fængslede også materielle afsavn. 

Lever i trange kår 

For når en forælder ryger i fængsel, er den anden forælder - typisk moren - økonomisk dårligt stillet. 

Eksempelvis svarer 16 procent af omsorgspersoner til et barn, hvor den anden forælder sidder i fængsel, at de har undladt at købe dagligvarer den sidste måned på grund af dårlig økonomi, mens andelen for omsorgspersoner generelt ligger på otte procent. 

Det var hårdt, fordi man måtte ikke komme med til børnefødselsdage, fordi de vidste, hvem ens far var
Udsagn i SFI-rapporten fra dreng på nu 20 år om barndom med en far i fængsel.

39 procent dropper ferie uden for hjemmet, hvor den generelle andel er på 22 procent. 23 procent dropper at dyrke fritidsinteresser. Det gælder kun for otte procent i familier uden en mor eller far i fængsel. 

Ingen hjælp fra skole og kommune 

Derudover viser rapporten, at børn af fængslede oftere oplever kriminalitet end andre børn, både som ofre og udøvere. Dobbelt så mange er blevet truet eller tævet af børn, som de ikke kender. 

Forsker Helene Oldrup fortæller, at der i skolen eller i kommunerne ikke findes deciderede tilbud eller handlingsplaner til børn med forældre i fængsel.

Derfor er familierne afhængige af foreninger som SAVN, der hjælper og rådgiver børn og pårørende til fængslede. 

- Der er brug for at man har større opmærksomhed på denne børnegruppe, som har det rigtig svært, siger hun.

Tabu

I foreningen SAVN fortæller daglig leder Line Dahl Krabsen, hvordan foreningen weekendophold for familier med en forælder i fængsel giver børnene et mentalt frirum:

- Børnene møder ligesindede, der også har en mor eller far i fængsel. Så de kan tale frit om, hvordan de har det og tænker uden at skulle passe på med, hvad de siger, lyder det fra Line Dahl Krabsen.

Hun fortæller, at det ofte er et tabu, at et medlem af familien er i fængsel, og at der derfor ikke bliver talt så meget om det, eksempelvis i barnets skole.

Og det er problematisk, da der ofte er brug for at snakke om den krise, der opstår i familien, når mor eller far skal i fængsel.

- Anholdelser kan ske meget pludseligt, og det kan være dramatisk for et barn at opleve og hårdt for familien generelt. Derefter kan barnet opleve at være bange for at skulle på besøg i fængslet og være kede af at skulle undvære mor eller far i lang tid, siger Line Dahl Krabsen. 

 

Det der med at sidde i et rum og blive låst inde. Og man skal lægge alle sine ting – mobiltelefoner og ting og sager, man har i lommerne – uden foran i et skab. Det føles sådan lidt forkert. Så det kan godt være sådan lidt uhyggeligt på en måde
Udsagn i SFI-rapporten fra pige på 13 år om at besøge sin far i fængslet.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.