Nordsjællandsk au pair tvunget i stuepige-uniform

Au pair-pigen Michelle turde ikke sige nej til sin værtsfamilies urimelige behandling, fordi de truede med at få hende sendt hjem til Filippinerne.
Au pair-piger er ikke ansatte og får ikke løn, men nogle få tusinde om måneden i lommepenge. Alligevel blev Michelle tvunget til at bære samme uniform som den ansatte stuepige.
Au pair-piger er ikke ansatte og får ikke løn, men nogle få tusinde om måneden i lommepenge. Alligevel blev Michelle tvunget til at bære samme uniform som den ansatte stuepige. arkiv/scanpix

Egentlig skulle au pair-piger komme til Danmark for at skabe kulturel udveksling. Men for Michelle, som var ti måneder hos en familie i Vedbæk, var der tale om hårdt arbejde. Først da familien ville tvinge hende i en stuepige-uniform, sagde hun stop.

Det skriver Politiken.

Michelle startede morgenen med at smøre madpakker til de tre børn og lave morgenmad til hele familien. Ofte var det først 12 timer senere, at hendes arbejdsdag var slut.

Hun ville gerne opsige sin kontrakt, men blev truet af moren i familien, som sagde, at politiet ville smide hende ud af landet.

- Hun sagde, at hun ville sende mig tilbage til Filippinerne, hvis jeg opsagde kontrakten, fortæller Michelle til Politiken.

Michelles sag er en ud af flere, som er blevet indberettet til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Styrelsen fører ikke statistik over klager, og derfor er det meget svært at sige noget om omfanget af problemet. Men kun to ud af 4.000 værtsfamilier har fået karantæne de sidste to år, skriver Politiken.

Måtte ikke spiser med familien

Ifølge reglerne må en au pair højst udføre lettere husarbejde fem timer om dagen.

Au pair betyder på lige vilkår, men det var der aldrig tale om for Michelle, som for eksempel ikke måtte spise sammen med familien i strandvejsvillaen.

Først da hun blev tvunget til at bære samme uniform som familiens ansatte stuepige, sagde hun fra.

- Som au pair skal man være på lige vilkår, så hvorfor ville de have, at jeg skulle bære uniform?, siger Michelle til Politiken.

Hun fik hjælp fra foreningen Au Pair Network til at komme videre til en anden familie, hvor hun er glad for at være.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.