Neergaard afviser at genoptage sager om dødsulykker

Selvom beskæftigelsesminsteren har frataget Arbejdstilsynets dets praksis i forbindelse med dødsulykker
"Min vurdering er, at der ikke bliver foretaget yderligere," siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).
"Min vurdering er, at der ikke bliver foretaget yderligere," siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Foto: Scanpix

Onsdag besluttede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) at fratage Arbejdstilsynet dets praksis med at indstille til politiet, at dødsulykker bliver henlagt, når arbejdsgiveren og den omkomne var venner eller i familie.

Det skete med henvisning til kritik af og usikkerhed om Arbejdstilsynets faste praksis siden 1988. Men samtidig afviser ministeren at genoptage de sager, som netop er blevet henlagt på grund af Arbejdstilsynets praksis, skriver Fagbladet 3F.

- Min vurdering er, at der ikke bliver foretaget yderligere, siger Jørn Neergaard Larsen.

Ifølge ministeren har Arbejdstilsynet fra 2004 og frem til i dag henlagt 15 dødsulykker og 38 alvorlige arbejdsulykker ud fra den hidtidige praksis.

En af de familier, som er blevet ramt af Arbejdstilsynets hidtidige praksis er Else-Marie og Svend Erik Christensen fra Kvissel. De mistede deres søn Morten Christensen 4. august 2014 i en dødsulykke på Strandby Havn. Han omkom i lastrummet på en kutter, der var fyldt med giftige dampe fra forrådnede industrifisk.

Efter indstilling fra Arbejdstilsynet henlagde Nordjyllands Politi dødsulykken på grund af familierelationer. Morten Christensens onkel, Hans Jørgen Hansen, der også omkom i lastrummet, var hans arbejdsgiver.

- Vi er blevet bragt i en umulig situation, fordi sagen i sin tid blev henlagt. Hvis Arbejdstilsynet og politiet fra starten havde kørt sagen til ende og placeret et strafansvar, havde der slet ikke været noget at diskutere. Og så var vi ikke kommet i klemme, siger Else-Marie Christensen .

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.