Nationalpartiet opgiver at stille op til valget

Der er ikke længere håb hos Nationalpartiet om at blive opstillingsberettiget til valget, siger formand.
Kashif Ahmad, formand for Nationalpartiet og Yahya Hassan, digter og folketingskandidat når ikke at blive opstillingsberettiget som parti.
Kashif Ahmad, formand for Nationalpartiet og Yahya Hassan, digter og folketingskandidat når ikke at blive opstillingsberettiget som parti. Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO

Nationalpartiet opgiver at nå de nødvendige 20.260 godkendte vælgererklæringer før deadline 3. juni, oplyser partiet til Ritzau.

I stedet vil partiets kandidater gå efter at stille op som løsgængere, fortæller partiets formand, Kashif Ahmad.

På nuværende tidspunkt mangler partiet fortsat knap 6000 vælgererklæringer for at kunne stille op til valget.

- Det er de kolde facts og utrolig trist, når vi står og mangler knap 6000 vælgererklæringer og har et sted mellem 15.000 og 18.000 vælgererklæringer ude mellem kommuner og borgere, siger Kashif Ahmad til Ritzau.

- Vi må indse, at det går så langsomt, at vi ikke når det før fristen 3. juni. Det ville blive meget svært at nå, og derfor offentliggør vi nu, at vi stiller op som løsgængere, tilføjer han.

I forlængelse nævner Kashif Ahmad, at selvom partiet ikke lykkedes med forsøget denne gang, så kommer Nationalpartiet 100 procent til at stille op som parti ved næste valg.

Partiformanden stiftede Nationalpartiet for lidt over et halvt år siden sammen med sine to brødre. Siden kom digteren Yahya Hassan til under stor mediebevågenhed.

Allerede onsdag gav Kashif Ahmad udtryk for, at partiet er stærkt kritisk over for den proces, der kræves for at få erklæringerne i hus.

- Det er et udtryk for et meget bureaukratisk og udemokratisk system, sagde partiformanden onsdag til Ritzau.

Han er frustreret over, at kommunerne rent faktisk har godkendt mere end 30.000 vælgererklæringer.

Mere end halvdelen af dem er bare ikke nået det sidste stykke vej fra underskriveren og ind på partikontoret, og så tæller de ikke.

Til valget kan man enten stille op for et af de otte partier, der blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011, og som automatisk er opstillingsberettigede, eller for Kristendemokraterne eller Alternativet, der også allerede er opstillingsberettigede.

Kandidater, der ønsker at opstille uden for partierne, skal sammen med kandidatanmeldelsen indlevere underskrifter fra mindst 150 og højst 200 stillere i den opstillingskreds, hvor kandidaten stiller op.

Indtil nu er komikeren Jacob Haugaard den eneste, der er blevet valgt som løsgænger til Folketinget i 1994.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.