Næsten alle vælgere stemmer for ændret forfatning i Rwanda

Foreløbige resultater viser, at 98 procent af indbyggerne billiger, at præsident kan sidde mange år endnu.
Paul Kagame har siden 1994 ledet Rwanda, som har oplevet vækst og fred under hans styre. Ikke alle er dog enige i, at han skal have lov at blive siddende i yderligere perioder.
Paul Kagame har siden 1994 ledet Rwanda, som har oplevet vækst og fred under hans styre. Ikke alle er dog enige i, at han skal have lov at blive siddende i yderligere perioder. Foto: Marc Hofer/AP

Et stort flertal af indbyggerne i Rwanda har fredag stemt for en ændring af landets forfatning, så landets mangeårige præsident, Paul Kagame, får mulighed for at kunne blive siddende på magten helt frem til 2034.

Det viser de foreløbige optællinger fra 21 ud af de 30 valgdistrikter. Ifølge Rwandas Nationale Valgkommission har hele 98,1 procent af vælgerne stemt ja til forfatningsændringen, skriver Reuters.

- Det tegner til, at ja-stemmerne vinder med 98,1 procent og nej-stemmerne vil få 1,9 procent. Men det er et foreløbigt resultat fra 21 distrikter, der repræsenterer 70 procent af vælgerne i de 30 distrikter, siger valgkommissionens formand Kalisa Mbanda

Forfatningsændringen, der blev godkendt i parlamentet i november, forkorter præsidentens valgperiode fra syv til fem år og fastholder, at en præsident kun kan sidde i to perioder.

Men samtidig gøres der en undtagelse for Paul Kagame, der med forfatningsændringen får lov at stille op til endnu en syvårig periode i 2017, selv om han til den tid allerede vil have siddet i to gange syv år.

Derefter - i 2024 - vil han så kunne vælges for yderligere to femårige perioder.

Paul Kagame anerkendes både i sit hjemland og i udlandet for at have skabt udvikling og økonomisk vækst i landet, der i 1990'erne blev hærget af et brutalt folkemord, hvor op mod 800.000 mennesker menes at være blevet dræbt.

Præsidentens kritikere mener dog, at han styrer landet med hård hånd og til tider ser stort på menneskerettighederne.

Selv har præsident Kagame ikke meldt ud, om han vil stille op til en ny periode i 2017.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.