Mor til 11: Regeringen fjerner vores eksistensgrundlag og hjem

Gitte Bramstrup står til at miste 7.000 kroner om måneden på grund af regeringens 2025-plan, hvor der skæres i børnechecken. Resultatet bliver, at den store familie ryger på gaden.
Foto: Privat

Gitte Bramstrup sidder i huset på Mors med det seneste skud på familiestammen, tre måneder gamle "Knirke". Familien tæller nu 11 børn og to voksne. Huset er en gammel gård, som familien har brugt halvandet år på at sætte i stand. På trods af det hårde arbejde er familien stadig blot halvvejs med renovationen af huset, som de købte i håbet om, at børnene kunne få egne værelser. 

- Jeg håber, at regeringen tænker sig om, før den fjerner vores eksistensgrundlag, siger Gitte Bramstrup til Avisen.dk.

Familien står til at miste 7.000 kroner om måneden, hvis regeringen kommer igennem med sin 2025-plan. Her er der nemlig planlagt massive besparelser på børnechecken. Helt præcist ønsker de at skære i ydelsen, hvis man får mere end to børn og helt fjerne den ved det fjerde barn.

- Jeg har fuld forståelse for, at der skal besparelser til. Jeg har også accepteret de tidligere besparelser, der har ramt os. Hvis man nu sagde, at man skar fem eller ti procent af børnechecken, havde vi også accepteret det. Men det her rammer få familier, der så til gengæld bliver ramt rigtig hårdt. Ikke for at male fanden på væggen, men det betyder, at vi må flytte ud af vores hus, siger Gitte Bramstrup.

Pludselig implementering skaber usikker fremtid

Familien Bramstrup har en månedlig indkomst på lidt over 40.000 kroner før skat, men med 11 børn er familien blevet meget afhængig af børnechecken.

- Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har et overblik over, hvor kritisk det bliver. Vi er jo nødt til at gå ud og leje, og vi bliver naturligvis nødt til at skære massivt ind til benet på flere punkter, siger Gitte Bramstrup.

Ifølge hende er det især den pludselige implementering, der er uretfærdigt. Familien har nemlig ikke haft nogen mulighed for at forberede sig og bliver ramt ud af det blå af et tiltag, som ifølge Gitte Bramstrup nok også har andre politiske årsager. Det havde været bedre, hvis nedskæringer i børnechecken var fremadrettet, mener hun.

Gitte Bramstrup har stor forståelse for, at der skal skæres et eller andet sted. Men hun mener, at det er forkert at spare lige præcis i børnechecken. Det er nemlig en investering i fremtiden.

- Hvis argumentet er, at staten ikke vil hjælpe med at forsørge ens børn, så forstår jeg ikke, at man får tilskud til barn nummer et og to. Det er jo fremtidens skatteydere, vi taler om. Den børnecheck, jeg modtager, er jo en billig betaling mod den indtægt, som staten får fra mine børn i fremtiden, siger Gitte Bramstrup, før en ny ble til den nyfødte kræver hendes ubetingede opmærksomhed.

Familien stod for første gang frem torsdag, da Gitte Bramstrups 15-årige datter Isabella Bramstrup Christensen skrev til Kristelig Dagblad og fortalte om familiens nød. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.