Mor: Min handicappede dreng stemples som samfundsnasser

Før var vi som samfund enige om at sørge for dem, der ikke kan klare sig selv. Men nu om dage ser man på, om hvert menneske er investeringen værd, og det er handicappede åbenbart ikke, fortæller en frustreret mor til et handicappet barn.
Der er ikke længere plads til dem, der ikke kan yde og gøre en indsats i samfundet, oplever Ann-Louise, der er mor til en multihandicappet dreng.
Der er ikke længere plads til dem, der ikke kan yde og gøre en indsats i samfundet, oplever Ann-Louise, der er mor til en multihandicappet dreng. Modelfoto / Scanpix

Kommunen forsøger hele tiden at skære ned i hjælpen, og forældrene må klage igen og igen, før de får den hjælp, de har ret til.

Sådan er vilkårene som forældre til et handicappet barn i dagens Danmark, fortæller Ann-Louise Otos i et interview med Arbejderen.

Hun er mor til 10-årige Miilas, der er stærkt udviklingshæmmet og derfor skal have hjælp til alt.

Kommunen har blandt andet besluttet, at forældre til handicappede børn selv skal betale for, at børnene kan gå på en specialskole, hvis kommunen vurderer, at børnene ikke har potentiale for at udvikle sig. Kommunen har også bestemt, at Ann-Louise Otos og hendes kæreste selv skal køre Miilas til og fra skole, hvilket er umuligt, når begge har fuldtidsjob, fortæller den frustrerede mor.

Men kommunens behandling af handicappede afspejler også den måde, samfundet har ændret sig på de seneste år, mener hun.

I nutidens konkurrencesamfund er det nemlig blevet normalt at tænke, at man kun skal bruge penge på mennesker, hvis det kan betale sig, og det går ud over børn som Miilas, der aldrig kommer til at kunne passe et job.

- Vi oplever meget mere kulde, når vi i dag kommer med Miilas i kørestolen. Der er folk i mit netværk, som har fået kommentarer, når de går på gaden med deres barn, som: "Det er mig, der har betalt dit barns kørestol, sådan en samfundsnasser", siger Ann-Louise Otos til Arbejderen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.