Miav! En halv million katte giver vigtig ny viden

Ny forskning kortlægger de hyppigste årsager til, at katte må til dyrlægen.
Mon ikke disse kære misser også kommer et par gange til dyrlægen, efterhånden som de vokser sig store?
Mon ikke disse kære misser også kommer et par gange til dyrlægen, efterhånden som de vokser sig store? Scanpix - arkivfoto

Ondt i mavsen eller et sår, der smerter. Det er ofte årsagen til, at du må en tur til dyrlægen med din kat. Det viser en ny forskningsrapport fra forsikringsselskabet Agria Dyreforsikring. Rapporten kortlægger missernes sygdomme og skader fra 2009-2013 ved hjælp af diagnoser fra en halv million katte.

Rapporten er især tænkt som hjælp til avlere af racekatte, men for ejeren af en helt almindelighuskat indeholder den også nyttig viden.

- Vi vil bidrage til at skabe sunde og stærke katteracer. Noget som mange katteejere bekymrer sig om. Et dyrlægebesøg kan betyde et større hul i tegnebogen, end man måske forestiller sig, siger Sonja Karaoglan, direktør for Agria i Danmark.

Udelivet giver sårskader

Blandt huskatte er sårskader den mest almindelige årsag til et dyrlægebesøg, viser rapporten. Huskattenes udeliv udsætter dem for en større risiko for at blive kørt over, falde ned fra træer eller havne i katteslagsmål, som resulterer i bidsår, rifter eller snitsår.

- Katte, som slås og bider hinanden, kan få inficerede bylder. Den lille spidse kattetand fører bakterier fra mundhulen med sig ned i underhuden. Selve såret er lille og læger ofte hurtigt, men bakterierne vokser og udvikler sig til en byld, siger Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring.

Maveproblemer er også udbredt

Huskattenes andet problemområde er mavetarmkanalen. Opkast og diarré er almindeligt forekommende symptomer, som kan være tegn på mavetarmbetændelse, virus eller parasitter, men sjældent skyldes, at katten har spist noget, den ikke kunne tåle, da katte er kræsne dyr.

Katteslagsmål er ikke lige så almindeligt blandt racekatte. De er indenfor, hvor deres ejer kan holde øje med dem og skille dem ad, hvis de ryger i totterne på hinanden. Derimod er det mere almindeligt blandt racekatte, at de leger med gavebånd og garn, som findes i hjemmet, og som ender i mave-tarmkanalen, viser kortlægningen.

Racekatten oftere hos dyredoktor

Den viser også, at racekatte kommer hyppigere til dyrlægen end huskattene.

-  Det er uklart, om det skyldes, at de faktisk er sundere, eller om dyreejeren ikke får katten behandlet, siger Lene K. Jørgensen.

- Det kan delvist skyldes, at huskattene ofte tilbringer store dele af tiden udendørs, og at ejeren måske ikke er lige så opmærksom på forandringer i kattens helbred.

Sygdomme, som både racekatte og huskatte løber lige stor risiko for at blive ramt af, er hudtumorer, tandsygdomme og problemer med urinvejene. Racekatte er mindre ramt af bylder og smerter i bevægelsesapparatet, sandsynligvis fordi de ikke bliver udsat for ydre skade i samme omfang som huskatte.

Top fem - derfor kommer mis til dyrlægen

 

Her er de fem mest almindelige diagnoser hos katte ifølge Agria Cat Breed Profile:

 

Huskatte

 

1. Sårskader i huden

 

2. Mavetarmproblemer som diarré og opkast

 

3. Bylder (ofte bidsår)

 

4. Vægttab, mistet appetit

 

5. Problemer i nedre urinveje

 

Racekatte

 

1. Mavetarmproblemer som diarré og opkast

 

2. Vægttab, mistet appetit

 

3. Problemer i øvre urinveje

 

4. Problemer i nedre urinveje

 

5. Sårskader i huden

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.