Massegrav afslører: Fortidens landmænd brugte tortur

En hidtil uset voldsom opførsel for fortidens agerbrugere er fundet i forbindelse med analyserne af en massegrav i Tyskland.
Fortidens landmænd var ikke spor flinke.
Fortidens landmænd var ikke spor flinke. Arkivfoto: Scanpix

Af Videnskab.dk

En massegrav i Tyskland med mennesker, som er blevet tortureret og lemlæstet med en ekstrem voldsomhed, er blevet analyseret og dateret. De gamle knogler har vist sig at stamme fra en gruppe tidlige agerbrugere, som levede for omkring 7.000 år siden.

Gruppen har været del af den såkaldte LBK-kultur, som er kendetegnet ved et meget ensartet landbrug, flerfamiliers langhuse og ikke mindst en stribet dekoration af krukker.

26 børn og voksne i massegraven er dræbt ved voldsomme hovedslag udført med almindelige stenaldervåben. Derudover ser det ud til, at angriberne har brugt buer og pile til at lave et bagholdsangreb.

Over halvdelen af individerne i massegraven har desuden fået brækket deres ben som del af tortur eller som posthum lemlæstelse. De smadrede skinnebensknogler repræsenterer formentlig en type voldelig adfærd, som ikke tidligere er set i LBK-kulturen.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et billede af nogle af de værste skader fra graven ved at klikke her.

Knoglerne fra gruppen blev fundet i en udgravning i Schöneck-Kilianstädten, som ligger omkring 20 kilometer nordøst fra Frankfurt.

Normalt blev LBK-folket begravet på en gravplads, hvor liget forsigtigt blev placeret i deres egen grav med gravgods som keramik og andre personlige ejendele.

Derfor er det en voldsom kontrast til massegraven, hvor knoglerne ligger fuldstændig hulter til bulter, som om ligene på det nærmeste er blevet kylet ned i hullet.

Læs også hos Videnskab.dk: Barbarisk fund: Vores forfædre bar ligrester på kæppe
»På den ene side er man nysgerrig efter at finde ud af mere om, hvad der er sket, men på den anden side bliver man chokeret over at se, hvad mennesker kan gøre mod hinanden,« siger hovedforfatteren til det nye studie Christian Meyer, som er arkæolog ved University of Mainz.

Fordi der ikke umiddelbart er rester fra unge kvinder i massegraven, gætter forskerne på, at angriberne har taget kvinderne til fange efter at have dræbt deres familier.

Forskerne ved ikke, hvorfor gruppen har gjort sig fortjent til så grum en behandling, men det er muligt, at der udbrød slåskampe på grund af begrænsede landbrugsressourcer, skriver forskerne i den nye artikel.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Se de seks gådefulde spor i Danmark, som arkæologer ikke kan forklare

Se grafik over vikingernes rejser

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.