Malalas æresborger-udnævnelse udskudt

Kåringen af Malala Yousafzai, årets modtager af Nobels fredspris, som canadisk æresborger er blevet aflyst.
Kåringen af Malala Yousafzai, årets modtager af Nobels fredspris, som canadisk æresborger er blevet aflyst.
Kåringen af Malala Yousafzai, årets modtager af Nobels fredspris, som canadisk æresborger er blevet aflyst. Foto: Rui Vieira/AP

Den nykårede modtager af Nobels fredspris, den 17-årige Malala Yousafzai, skulle torsdag være blevet udnævnt til æresborger i Canada. Men på grund af skyderiet i Canadas hovedstad Ottawa er ceremonien blevet udsat.

Den canadiske premierminister Stephen Harper skulle oprindeligt have tildelt æresborgerskabet til den unge pakistanske aktivist, der i år får Nobels fredspris for sin kamp for pigers ret til skolegang i det fattige land.

Men Harper har aflyst alle aftaler efter skudepisoden i Ottawa, da en mand først skød en soldat ved et krigsmonument for derefter at affyre 30 skud inde i det canadiske parlament.

Soldaten døde senere af sine sår, og også gerningsmanden blev efterfølgende dræbt.

Ifølge det canadiske medie CBC News har flere myndighedskilder bekræftet, at gerningsmanden er den 32-årige Michael Zehaf-Bibeau.

Han er canadisk statsborger og konverterede angiveligt til islam for nogle år siden. Han har siddet i fængsel i 2012 for trusler, og retsdokumenter viser, at han angiveligt havde adresse i Montreal.

Oplysningerne er imidlertid ikke blevet bekræftet af politiet.

Afspærringer og barrikader blev sent onsdag aften lokal tid fjernet fra det canadiske parlament, efter at området har været lukket for civile i flere timer i kølvandet på skuddramaet. Det lokale politi oplyser ifølge CNN, at det igen er muligt og sikkert for offentligheden at være i området.

Parlamentet var afspærret i timevis, og mens dele af området blev åbnet i løbet af aftenen, holdt politiet parlamentet fuldstændig lukket. Flere parlamentsmedlemmer var således barrikaderet inde på deres kontorer, mens politiet søgte i området efter mulige gerningsmænd.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.