Måling: Danskerne køber ikke ja-sidens hovedargument

Kun 14 procent af vælgerne tror, at Danmark ryger ud af Europol ved nej til folkeafstemning, viser måling.
Kun et fåtal af vælgerne tror ifølge en måling fra Voxmeter for Ritzau, at et nej ved folkeafstemningen 3. december vil betyde exit fra politisamarbejdet Europol.
Kun et fåtal af vælgerne tror ifølge en måling fra Voxmeter for Ritzau, at et nej ved folkeafstemningen 3. december vil betyde exit fra politisamarbejdet Europol. Foto: colourbox/ERWIN WODICKA - [email protected]

Hvis danskerne stemmer nej til at omdanne retsforbeholdet til en såkaldt "tilvalgsordning" ved folkeafstemningen den 3. december, ryger vi ud af det europæiske politisamarbejde, Europol.

Sådan har det lydt igen og igen fra de partier, der anbefaler danskerne at stemme ja ved folkeafstemningen.

Men det er som om, at de ikke rigtig hører efter, vælgerne.

I hvert fald viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, at kun lidt over 14 procent af de 1005 adspurgte regner med, at et nej ved folkeafstemningen også medfører et dansk exit fra Europol.

Hele 46,9 procent af de adspurgte tror - i modsætning til hvad ja-partierne argumenterer for - at Danmark vil kunne fortsætte i Europol, selvom Danmark skulle stå fast på retsforbeholdet, som det ser ud i dag.

Målingen peger dog også på, at mange er i tvivl om konsekvenserne af enten et nej eller et ja.

Omkring 39 procent af de adspurgte føler sig i øjeblikket ikke i stand til at sige, hvilken konsekvens resultatet af folkeafstemningen vil have for dansk deltagelse i Europol.

Målingen kommer samtidig med, at regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen for alvor skyder ja-kampagnen i gang med en såkaldt "uddelingsaktion" tirsdag morgen ved Nørreport Station i København.

Her har statsministeren netop tænkt sig at fremhæve, at Danmarks fulde medlemskab af Europol er på spil ved folkeafstemningen.

- Det er en enormt vigtig afstemning, hvor vi skal stemme for et tryggere Danmark, der fortsat kan være fuldgyldigt medlem af det europæiske politisamarbejde, Europol, lyder det fra statsministeren.

Målingen fra Voxmeter viser desuden, at det er regulært dødt løb mellem ja- og nej-siden.

Omkring 30 procent af de medvirkende i målingen vil stemme nej ved folkeafstemningen, mens næsten 27 procent vil stemme ja. Men også på dette spørgsmål er der en stor gruppe mennesker, der er i tvivl om deres kryds.

Næsten 43 procent - altså de fleste - ved ikke, hvad de skal stemme på nuværende tidspunkt.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.