Lynkurser skal redde dumpe-truede unge

For første gang skal der minimum et 2-tal i dansk og matematik til afgangseksamen for at komme ind på en erhvervsuddannelse.
For første gang skal der minimum et 2-tal i dansk og matematik til afgangseksamen for at komme ind på en erhvervsuddannelse.
For første gang skal der minimum et 2-tal i dansk og matematik til afgangseksamen for at komme ind på en erhvervsuddannelse. Foto: Colourbox/free

Deres karakterer er langt fra bestået.

Og bliver det ikke bedre inden sommerens eksamen, risikerer hundredevis af unge landet over, at døren til drømmeuddannelsen på en erhvervsskole smækker i.

For første gang skal der minimum et 2-tal i dansk og matematik til afgangseksamen for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

Og det krav får nu flere kommuner til at lave særlige indsatser, der skal hive de dårligste unge op over det magiske 2-tal. Det fortæller DR Fyn.

I Odense har kommunen hyret den tidligere jægersoldat Nicolai Moltke-Leths firma True North til at sikre, at 120 af de bogligt svageste elever kommer i nærheden af en bestået eksamen. På fire uger skal hans folk arbejde intensivt med de unge.

Efterfølgende får de tilknyttet en mentor og håbet er, at det kan skaffe dem minimum 2 til sommerens eksamen.

- Det er sidste udkald, og jeg er rigtig stolt af, at vi gør det, siger rådkvinde for Børn- og Ungeområdet, Susanne Ursula Crawley (R) til DR Fyn.

Hun erkender dog samtidig, at det er et problem, når unge med 9 års skolegang i bagagen er så langt fra at kunne bestå folkeskolens afgangseksamen.

- Man kan nok godt sige, at de børn er blevet tabt på gulvet. Vi har ikke formået at løfte dem. Og derfor håber jeg også, at forløbet ikke kun løfter dem, men også lærer os andre om, hvad der kan gøres for lignende unge i fremtiden, siger Susanne Ursula Crawley.

Også andre steder i landet vil kommuner forsøge at løfte de unge, der er langt fra det magiske 2-tal, blandt andet ved hjælp af sommerskoler og særlige erhvervs-10.klasser.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) ærgrer sig ifølge DR Fyn over, at mange unge er langt fra at kunne bestå folkeskolens afgangseksamen.

- Det er et stort svigt, at der er så mange unge, der ikke har fået de basale færdigheder med i forhold til dansk og matematik. Så meget desto mere har vi så også en forpligtelse til at hjælpe dem med forskellige forløb, så de kan komme videre, selv om de ikke har fået det med fra folkeskolen, siger Christine Antorini.

Ifølge ministeren vil den nye folkeskolereform med netop flere timer i blandt andet dansk og matematik betyde, at færre i fremtiden dumper deres afgangseksamen i folkeskolen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.