Lykketoft til sikkerhedsrådet: Søg en kvindelig FN-chef

Dansk formand opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at søge en kvindelig kandidat til post som FN-generalsekretær.
Mogens Lykketoft siger til FN's Sikkerhedsråd, at han føler sig sikker på, at der vil komme flere kvindelige kandidater, som har alle "kvalifikationer og mere til".
Mogens Lykketoft siger til FN's Sikkerhedsråd, at han føler sig sikker på, at der vil komme flere kvindelige kandidater, som har alle "kvalifikationer og mere til". Foto: Kim Haughton/AP/AP

Man bør i særlig grad rette fokus mod de kvindelige kandidater til posten som FN's kommende generalsekretær, siger formanden for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft.

Danskeren har tidligere - før han blev formand for generalforsamlingen - sagt, at det er på tide, at en kvinde besætter posten som verdens højest rangerende diplomat.

Den danske formand siger til FN's Sikkerhedsråd, at han føler sig sikker på, at der vil være flere kvindelige kandidater, som har alle "kvalifikationer og mere til".

- Når man tager i betragtning, at FN aldrig har haft en kvindelig generalsekretær, bør vi i særlig grad tage kvindelige kandidater i betragtning, så vi sikrer, at denne organisation fortsat gør fremskridt mod ligestilling på alle niveauer, siger Lykketoft.

Den nuværende generalsekretær for FN, sydkoreaneren Ban Ki-moon, træder tilbage med udgangen af næste år. Han har siddet på posten siden 2007, da han afløste Kofi Annan.

Lykketoft sagde i august, at "tiden må være inde til den første kvinde på den post" i et interview med Ritzau.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.