Lottogevinst får kun hver fjerde til at kvitte jobbet: Det sociale vejer tungere

58 procent af danskerne, ville fortsætte med at tage på arbejde, selv om de ikke ville have brug for lønnen.
- Det handler om meningen med tilværelsen, og her fylder arbejdet meget, siger arbejdspsykolog  Anton Eg Andersen
- Det handler om meningen med tilværelsen, og her fylder arbejdet meget, siger arbejdspsykolog  Anton Eg Andersen Foto: Scanpix arkiv

Tænk, hvis du vandt i lotto. Ikke bare et par millioner kroner, men den helt store gevinst på måske 100 millioner kroner, som ville gøre dig økonomisk uafhængig resten af livet. Ville du så droppe jobbet og bruge resten af livet på alt andet end lønarbejde?

Nej, siger hele 58 procent af danskerne. De ville fortsætte med at tage på arbejde, selv om de ikke ville have brug for lønnen. Hovedsageligt fordi de ikke kan undvære 'det sociale fællesskab på en arbejdsplads' og 'den indre glæde og selvtillid', et godt stykke arbejde giver dem.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Det stemmer godt overens med den virkelighed, som Arne Lenstrup, finansiel rådgiver og statsautoriseret revisor, møder, når han tager ud for Danske Spil og rådgiver nyslåede lottomillionærer.

- De fleste har en ret konservativ indstilling. Jeg råder dem også til at fortsætte med at arbejde, fordi man skal sørge for at bevare sit sociale netværk, og det finder de fleste blandt andet på deres arbejdsplads, siger han og tilføjer, at de fleste gerne vil holde deres nye status som lottomillionær hemmelig, da de er bange for at blive mødt med misundelse.

Arbejdspsykolog og teolog Anton Eg Andersen mener, at arbejdstrangen grundlæggende handler om tryghed:

- Det handler om meningen med tilværelsen, og her fylder arbejdet meget. De færreste kan kapere at lægge deres liv fuldstændig om. Den arbejdsfri tilværelse kan virke direkte skræmmende, men et mindretal vil kaste sig ud i en helt anden tilværelse.

Fakta: undersøgelsen

Hvis du vandt den store gevinst i morgen i f.eks Lotto, som gjorde dig økonomisk uafhængig resten af dit liv, ville du så stoppe med at have lønnet arbejde?

- Ja: 26 procent

- Nej: 58 procent

- Ved ikke: 15 procent

Kilde: YouGov for metroxpress. 1.003 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet har svaret i perioden 9.-12. oktober 2015. Heraf var 629 personer i lønnet arbejde.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.