Løkke i kovending: Bøjer sig i sag om børnecheck til EU-borgere

Lars Løkke Rasmussen har trukket i land i en sag om udbetaling af børnecheck til EU-borgere, selvom han som oppositionsleder var stærkt kritisk over for den tidligere regerings håndtering af sagen.
Lars Løkke Rasmussen kaldte den tidligere regerings håndtering af sagen om udbetaling af børnecheck til EU-borgere "skandaløs". Nu trækker han i land.
Lars Løkke Rasmussen kaldte den tidligere regerings håndtering af sagen om udbetaling af børnecheck til EU-borgere "skandaløs". Nu trækker han i land. Foto: Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er på retræte i sagen om børnecheck til EU-borgere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Som oppositionens leder tordnede han i foråret 2014 imod den daværende regering, som - efter påtale fra EU-Kommissionen - var begyndt at udbetale børnecheck til EU-borgere efter kort ophold i Danmark. Løkke kaldte det "skandaløst", at regeringen ikke længere ville administrere efter dansk lov og holde fast i et toårigt optjeningsprincip.

Men da V-regeringen i forrige uge fremsatte et lovforslag, som strammer flygtninges mulighed for at få børnechecken, fremgik det af bemærkningerne til lovforslaget, at regeringen håndhæver EU-borgernes rettigheder.

"Vi må jo nok erkende, at vi sidste forår stødte på nogle udfordringer i EU-systemet omkring optjeningsprincippet," siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringen ønsker fortsat strammere regler for EU-borgeres ret til børnechecken, men hvor Venstre sidste år talte for at tage kampen ved EU-Domstolen, vil man nu forsøge at "arbejde sammen med ligesindede lande".

Det får støtterne i Dansk Folkeparti til at rase.

"Så hård, som Venstre var i retorikken dengang, burde partiet også være mere stålfast nu og prøve at tage sagen op mod EU," siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Juraprofessor på Københavns Universitet Kirsten Ketscher:

"Hvis V-regeringen var fortsat med at sige, at den ikke ville give børnechecken til EU-borgere, ville der uden tvivl være kommet en retssag, som Danmark ville tabe, og sagen ville have påført de danske borgere en stor udgift."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.