Løkke beklager: FN-kritik af smykkelov blev mørklagt

Statsministeren indrømmer, at det var en fejl, at et brev fra FN's generalsekretær blev holdt hemmeligt.
- Der er ikke noget fortroligt i brevenes indhold. Det har heller ikke været Statsministeriets hensigt at holde dem fortrolige, skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen i en kommentar.
- Der er ikke noget fortroligt i brevenes indhold. Det har heller ikke været Statsministeriets hensigt at holde dem fortrolige, skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen i en kommentar. Foto: Scanpix/arkiv

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beklager nu, at FN's kritik af den såkaldte smykkelov blev holdt hemmelig, da loven skulle vedtages i januar.

Det skriver Dagbladet Information.

- Der er ikke noget fortroligt i brevenes indhold. Det har heller ikke været Statsministeriets hensigt at holde dem fortrolige, skriver statsministeren i en kommentar til Information.

Lars Løkke Rasmussen tilføjer, at det er "beklageligt", at det alligevel skete.

Sagen begyndte 15. januar, knap to uger før smykkeloven blev vedtaget af blå blok og Socialdemokratiet.

På det tidspunkt skrev FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, en advarsel til regeringen.

Her bad han Lars Løkke Rasmussen om at droppe loven, som havde til formål at mindske antallet af flygtninge.

Ban Ki-moons kritiske brev til den danske statsminister blev - formentlig sammen med statsministerens svar - oversendt fra Statsministeriet til Udenrigspolitisk Nævn. Men inden da blev det stemplet som fortroligt.

Det betød, at folketingets medlemmer ikke kendte til advarslen fra FN, da lovforslaget blev sat til afstemning.

Brevet fra Ban Ki-moon var et udtrykt for generalsekretærens "bekymring" over, at Danmark "på lige fod med en række andre europæiske lande indfører stadig mere restriktive politikker og foranstaltninger" for at begrænse flygtninge i at slå sig ned i landet.

Formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn, Dansk Folkepartis Søren Espersen, er utilfreds.

- Det er helt galt. Det skal selvfølgelig ikke stemples fortrolig. Når Ban Ki-moon skriver sådan, er hensigten jo sikkert, at brevet kommer i avisen - det er lige så meget sendt til offentligheden som til regeringen, siger han til Information.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.