LO-top om regeringsgrundlag: Øh, hvad med social dumping?

Der lyder vidt forskellige toner om regeringsgrundlaget fra fagbevægelse og arbejdsgivere. LO bryder sig ikke om smalhals og vage hensigtserklæringer om social dumping, mens Dansk Erhverv er glade for skattelettelser
Statsminister Lars Løkke Rasmussen på sit første pressemøde, hvor han præsenterede regeringsgrundlaget 'Sammen for Fremtiden. Fagbevægelsen er skeptisk, mens arbejdsgiverne er glade.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen på sit første pressemøde, hvor han præsenterede regeringsgrundlaget 'Sammen for Fremtiden. Fagbevægelsen er skeptisk, mens arbejdsgiverne er glade. Foto: Simon Læssøe, Scanpix.

Selv om det nye regeringsgrundlag hedder "Sammen for fremtiden", er der i realiteten tale om en nedprioritering af fællesskabet, når man lægger om til samlet smalhals i den offentlige sektor for at få råd til skattelettelser, mener fagbevægelsens top.

- Det var ikke den vej, vi havde håbet, man ville gå, siger LO's formand Harald Børsting.

- Derudover er det bekymrende, at der skal genindføres nye mål for udlicitering af offentlige serviceydelser, når vi kan se, at de lavthængende frugter ved inddragelse af private aktører for længst er høstet. Det virker centralistisk over for kommunerne, fastslår Harald Børsting, der heller ikke ser med milde øjne på, at kampen mod social dumping ikke fremhæves som en prioritering.

Erhvervsliv glade for skattelettelser

Arbejdsgiverne er til gengæld godt tilfredse med, at Lars Løkke lægger op til at nedsætte skatten på arbejde og indføre et skatte- og byrdestop for dansk erhvervsliv.  Det er på høje tid, at skattepolitikken får en offensiv rolle for at skabe vækst og beskæftigelse, mener direktør i Dansk Erhverv, Christian T. Ingemann.

Skatten på den sidste tjente krone skal sættes ned med 5 procentpoint, skatten på de laveste indkomster skal sænkes og der skal sættes en stopper for nye byrder og skatter.

Reguleringsgrundlaget afspejler, at skattepolitik skal have en offensiv rolle i den nye regering. Og det er godt for økonomien, mener Christian T. Ingemann.

- Især nedsættelse af topskatten er et fremsynet forslag. En nedsættelse af topskatten vil øge arbejdsudbuddet for den del af arbejdskraften, som virksomhederne har særligt brug for, og det vil samlet set løfte væksten og velstanden i Danmark, siger direktøren i Dansk Erhverv.

LO er klar til samarbejde

Regeringen erkender, at den har et dårligt parlamentarisk udgangspunkt og er derfor indstillet på at samarbejde bredt både i og uden for Folketinget. Og den håndsrækning griber Harald Børsting fra LO.

- Det er fornuftigt, at regeringen lægger op til et bredt samarbejde, og LO er klar til at indgå i konstruktive drøftelser om fælles mål. Vi har i forvejen en meget stærk konkurrenceevne, men forøget fokus på uddannelse og produktivitet kan selvfølgelig gøre det endnu bedre, siger Harald Børsting.

Dennis savner dagpenge i trepart

FOA-formand Dennis Kristensen ærgrer sig først og fremmest over, at dagpenge ikke bliver en del af trepartsforhandlingerne, og så udtrykker han bekymring over skattelettelser og skattestop skal ramme velfærden.

- Men jeg er glad for, at der er øget fokus på de hastigt voksende udfordringer med demens bland ældre, selvom det jo er meget ukonkret lige nu, siger han.

Dennis Kristensen er ikke spor overrasket over, at regeringen lægger op til mere konkurrenceudsættelse.

-  Det er jo en Venstre Classic, selvom de stigende problemer med opsigelse af og konkurser blandt private plejefirmaer burde få regeringen til at ryste på hånden, mener Dennis Kristensen.

FOA-formanden mener, at Lars Løkke Rasmussen har bind for øjnene i forhold til sammensætningen af det nuværende Folketing.

- Erkendelsen af, at der et et velfærdspolitisk flertal i Folketinget præger jo ikke ligefrem regeringsgrundlaget, noterer han.

Hvad med social dumping?

Forbundsformand i HK Danmark, Kim Simonsen, hæfter sig ved, at ordet social dumping slet ikke figurerer i regeringsgrundlaget. Det fremhæves, at det danske arbejdsmarked skal være kendetegnet af gode løn- og arbejdsvilkår, og at udenlandske firmaer skal overholde danske love og regler. Og udenlandske lønmodtagere skal sikre de løn- og arbejdsvilkår, der gælder herhjemme.

Men der lægges ikke op til yderligere tiltag.

- Det er åbenlyst en mangel, at regeringen ikke lægger op til forstærket kamp mod social dumping. Der skal vi have fat i regeringen og den nye beskæftigelsesminister for at få dem til at handle, siger Kim Simonsen.

Men han opfatter regeringsgrundlaget som et forhandlingsudspil fra en smal Venstre-regering, der fra sag til sag skal ud og finde flertal. Derfor er han ikke så alarmeret over, at Lars Løkke Rasmussen ønsker, at danske virksomheder skal have ’lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft’.

- Dansk Folkeparti er jo lodret imod lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, så jeg tror, at vi skal være meget forsigtige med at tale med store bogstaver i forhold regeringsgrundlaget. Løkke har parlamentarisk opbakning, men ellers skal han forhandle fra punkt til punkt og skaffe flertal. Derfor vil jeg gerne se konkrete lovforslag, før jeg vender tommelfingeren nedad, understreger Kim Simonsen.

Pensioner også på dagsordenen

LO-formand Harald Børsting har bemærket, at Pensionskommissionen skal aflægge rapport om restgrupperne inden jul.

- Pensionssystemet er - ligesom dagpengesystemet - en vigtig sag, som er helt afgørende for den danske arbejdsmarkedsmodel, og som jeg forventer, at vi også kommer til at drøfte indgående, siger Harald Børsting.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.