LO: Lavere løn til flygtninge er en glidebane

De flygtninge, der får asyl, skal ikke have fuld løn, hvis de skal arbejde. Det er en glidebane vi under ingen omstændigheder ønsker at betræde
Ejnar K. Holst ser gerne flygtninge på arbejdsmarked. Noget som Dansk Folkeparti er afvisende overfor
Ejnar K. Holst ser gerne flygtninge på arbejdsmarked. Noget som Dansk Folkeparti er afvisende overfor Klaus Buster Jensen

Flygtninge er velkomne på arbejdsmarkedet. Hvis de arbejder til samme løn og samme vilkår som alle andre.

Det siger Ejner K. Holst som en kommentar til DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der i dag i A4 siger, at eventuelle flygtninge, der får asyl her, vil medføre løntrykkeri, hvis de kommer ud på arbejdsmarkedet.

Han er især bekymret for, at en indslusningsløn vil presse de lavtlønnede.

Den bekymring deler han med LO. LO-sekretær Ejner K. Holst, der har ansvar for integration, arbejdsmarked og uddannelse, afviser blankt at hjælpe nogen ind på arbejdsmarkedet til en lavere løn.

- Hvis vi nu skulle lave indslusningsløn til flygtninge, så skulle vi vel også lave indslusningsløn til de ordblinde eller dem med for korte ben. Det er en glidebane vi under ingen omstændigheder ønsker at betræde, siger Ejner K. Holst.

Ikke en tilfældig kosteholder

Han mener, at både lønniveau og arbejdskraftmangel skal løses med uddannelse.

- Jeg har det sådan, at vi skal sørge for at vi har en velkvalificeret arbejdskraft, der skal til, og vi kan se, at vi har nogle grupper, som bor her i landet. Om det er danskere eller hvad de er, det er vi ligeglade med. Men de mangler kompetencer til at udfylde de job der er og de job der kommer, siger han.

Til gengæld ser han gerne flygtninge ude på arbejdsmarkedet. Noget som Dansk Folkeparti er afvisende overfor.

- Det her handler om, at folk skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår og samfundet skal sørge for at de har de kompetencer, der skal til for, at de kan få et arbejde. For os er det vigtigste at de får kompetencer, så de får arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår, så man ikke bliver en tilfældig kosteholder, der taler syrisk, siger Ejner K. Holst.

Han mener ikke, at det, at de ikke er danskere, i sig selv har en betydning.

- Vi skal huske, at vi har masser af danske arbejdere, der arbejder i Sverige og Norge og Tyskland og alle mulige steder, og de ville da blive grumme kede af det, hvis de pludselig blev sendt hjem på grund af deres pas, siger Ejner K. Holst.

Ifølge OECD kommer Danmark til at mangle 250.000 på arbejdsmarkedet i 2030, og Kristian Thulesen Dahl mener, at det kan løses ved, at flere seniorer kommer i arbejde. Hvis virksomhederne i højere grad får øjnene op for det grå guld.

- Dansk Folkeparti har selv været med til at stemme for flere finanslove, der skar i bevillingerne til arbejdstilsynet, der skal sørge for, at folk ikke bliver nedslidt, så de kan arbejde længere. Men jeg er ellers enig i, at virksomhederne bør gøre mere for seniorerne, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.