LO: I tvivl om Alternativet er for blå til 1. maj

De sidste to år har Alternativet fået nej til at være med under LO´s faner til 1. maj i Fælledparken. Og det er ikke sikkert, at det ændrer sig.
Så længe Alternativet ikke bekender politisk kulør, er de ikke inviteret med til 1 maj hos LO.
Så længe Alternativet ikke bekender politisk kulør, er de ikke inviteret med til 1 maj hos LO. Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix

- Vi var og er i tvivl om, hvor Alternativet står, når det kommer til arbejdsmarkedspolitik. Derfor har vi ikke inviteret dem med til 1 maj de sidste år.

Sådan siger formanden for LO København Morten Skov Christiansen til Avisen.dk. I et interview i Ugebrevet A4 i dag fortæller Alternativets politiske leder Uffe Elbæk nemlig, at de fik afslag af LO, da de søgte om at deltage til 1 maj i Fælledparken. Og foreløbig ser det ikke ud til, at Alternativet får et andet svar næste år.

- 1 maj er en åben folkefest for alle, der deler værdigrundlag med fagbevægelsen. Når Alternativet ikke har været med, så handler det om, at vi endnu ikke ved, om vi har et værdifællesskab med dem, siger Morten Skov Christiansen.

Tvivl om Alternativets værdier

At fagbevægelsen stadig er i tvivl om, hvor Alternativet står politisk betyder ikke, at de ikke vil i dialog med partiets leder. Men som det ser ud nu, så virker Alternativet stadig for blå i deres værdier til at kunne dele telt med LO.

- Jeg har stor respekt for Uffe Elbæk og det politiske projekt, han har sat i verden. Men jeg mangler klarhed om, Alternativet har samme ideologi som os. Uffe Elbæk beskriver Alternativet som et pragmatisk parti. Men 1 maj handler om et værdifællesskab på centrum-venstre fløjen, ikke om et pragmatisk fællesskab. siger Morten Skov Christiansen.

Hvis partiet vil gøre sig forhåbninger om at blive inviteret til 1 maj hos LO næste år, så skal de til at bekende kulør.

- De skal fortælle, hvilken side de står på. Er man på den side, der gerne vil mindske strejkeretten, som Dansk Folkeparti og Venstre gerne ville, eller er man på den side, der gerne vil styrke arbejderklassen i Danmark. Det mangler vi stadig helt konkret at få svar på, siger Morten Skov Christiansen.

Selvom Alternativet er kommet i folketinget og lige nu har en stemmetilslutning på 4,9 procent, er det altså ikke nok til at komme ind i varmen til fagbevægelsens store folkefest.

- Det er ikke antallet af mandater, der afgør, om man får en plads i Fælledparken til 1 maj. Det handler om, at vi har et fællesskab, hvor vi er enige om de værdier, vores samfund skal bygges op omkring, siger formanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.