Lizette til erhvervslivets tunge drenge: Skru op for efteruddannelse

Som den første LO-formand nogensinde går Lizette Risgaard tirsdag på scenen til Dansk Industris årsmøde. Her vil topledere få at vide, at fagbevægelsen har det fint med digitalisering og robotter, men at det kræver fuld turbo på efteruddannelse af medarbejdere
Robotterne er ikke en trussel mod vores arbejdspladser men en mulighed for flere og bedre arbejdspladser, mener LO-formand Lizette Risgaard.
Robotterne er ikke en trussel mod vores arbejdspladser men en mulighed for flere og bedre arbejdspladser, mener LO-formand Lizette Risgaard. Foto: Scanpix

Topledere fra Vestas, Mærsk, Novozymes og hundredvis af andre virksomheder mødes i dag til DI's årlige topmøde i København.

Og Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad har for første gang sendt en invitation til en LO-formand.

Dermed skriver Lizette Risgaard historie, når hun går på scenen foran 1.000 direktører, politikere og beslutningstagere på Topmødet i Operaen i København.

- Jeg er da glad for invitationen. Det er positivt, at fagbevægelsen bliver inviteret inden for hos de tunge drenge og piger, når fremtiden for Dansk Industri skal debatteres. Det ser man ikke i andre lande. Jeg ser det som et udtryk for, at vi er gode til at finde løsninger sammen, siger hun.

Lizette Risgaard fremhæver, at lønmodtagere og arbejdsgivere herhjemme er gode til at give hinanden et modspil, som man kan bruge til noget hver især.

Temaet på DI-topmødet er, hvordan Danmark vinder fremtiden, når digitalisering og robotter revolutionerer vores arbejdsmarked.

LO-formanden pointerer, at det ikke kun er en dagsorden for DI, men er aktuel og vigtig for hele Danmark.

Ikke bange for robotterne   

- Jeg mener bestemt ikke, at vi skal frygte robotter og ny teknologi. Det, jeg kan frygte, er, at vi som samfund sidder på hænderne, fastslår Lizette Risgaard.

Det vil også være hendes budskab på DI-topmødet i dag. At robotterne ikke er spor farlige, men at det er risky business, hvis vi som samfund, virksomheder og lønmodtagere sover i timen. Derfor skal der investeres mere i efteruddannelse og omskoling fra både regering og virksomheder, mener LO.  

- Der, hvor automatisering for alvor tager fat, skal vi stå klar med tilbud om efter- og videreuddannelse til de berørte lønmodtagere. Og tryghed i form af et økonomisk sikkerhedsnet, understreger hun.

Løkke og Mette også på talerstolen 

- Når vi kigger på, hvordan samfundets og arbejdsmarkedets udvikling er foregået i forhold til ny teknologi, har vi altid fundet gode løsninger. Vi har taget fremskridtet til os, fordi det også er med til at sikre vækst og velstand, noterer Lizette Risgaard. 

Hun fremhæver, at robotter og ny teknologi kan overtage nogle af de fysisk hårde funktioner på industrivirksomheder. Og skabe nye jobs, for robotterne og avancerede produktionsanlæg skal vedligeholdes og passes af medarbejderne. Så alt i alt er der mange bonusser ved robotterne, mener LO-formanden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets partiformand Mette Frederiksen er også blandt talerne til DI-mødet, ligesom vil være oplæg fra virksomhedsledere og eksperter om udfordringerne for dansk erhvervsliv og dermed dansk beskæftigelse ved den fjerde industrielle revolution. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.