Ledigheden steg med 400 personer i september

Trods lidt flere ledige er ledighedsprocenten uændret på 4,6 procent af arbejdsstyrken på tredje måned.
Procentdelen af den danske arbejdsstyrke, der er uden arbejde, er uændret på 4,6 procent for tredje måned i træk. Arkivfoto.
Procentdelen af den danske arbejdsstyrke, der er uden arbejde, er uændret på 4,6 procent for tredje måned i træk. Arkivfoto. Foto: www.colourbox.com/free

Omkring 400 flere måtte tage plads i arbejdsløshedskøen i september. Det svarer til en uændret ledighedsprocent på 4,6 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed ligger bruttoledigheden i Danmark fortsat på det laveste niveau i seks år, siger analytiker.

- Det er en på alle måder meget beskeden stigning, der ikke ændrer på, at ledigheden fortsat ligger omkring det laveste niveau siden foråret 2009, siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit i en skriftlig kommentar til ledighedstallene.

Det er tredje måned i træk, at ledighedsprocenten er uændret. Bruttoledigheden lå på 122.000 i september, og den lille stigning er kun småsten på vejen for et arbejdsmarked, der ellers har fremgang, siger Morten Aastrup, der er økonom i LO.

- I alt er der blevet 7000 færre arbejdsløse i år, og vi forventer, at den udvikling fortsætter i den kommende tid trods det lille fald i september, siger Morten Aastrup i en skriftlig kommentar.

- Vi er stadig i et tidligt stadie af et skrøbeligt opsving, og mange arbejdsløse leder fortsat forgæves efter et job. Derfor er det vigtigt, at fremgangen på arbejdsmarkedet fortsætter, så flere ledige hænder kommer i arbejde, siger han.

Trods den lille stigning i september er privatøkonom i Danske Bank Las Olsen overbevist om, ledigheden er på vej længere ned.

- De månedlige ledighedstal er påvirket af mange andre ting og tilfældigheder, og så sent som i august var der kraftig fremgang i antallet af lønmodtagere, som er en bedre indikator for, hvordan det faktisk går, end den registrerede ledighed.

- Trods uro i verdensøkonomien og bekymring over udviklingen i Kina regner vi med, at arbejdsløsheden vil fortsætte med at falde også i 2016, siger han.

Bruttoledigheden er omregnet til fuldtid og dækker aldersgruppen 16-64 år.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.