Landkommuner gisper: Så mange job er forsvundet

De danske landdistrikter er hårdt ramt af udflytningen af arbejdspladser, viser en ny analyse fra Tænketanken KRAKA.
Danish Crown er en af de virksomheder, der flytter ud. Den næste arbejdsplads, der står for er slagteriet i Faaborg, hvor 470 arbejdspladser forsvinder.
Danish Crown er en af de virksomheder, der flytter ud. Den næste arbejdsplads, der står for er slagteriet i Faaborg, hvor 470 arbejdspladser forsvinder. Scanpix, arkiv

Hver tredje arbejdsplads i industrien er forsvundet de seneste ti år, og det har især ramt landdistrikterne, hvor industriarbejdspladserne traditionelt ligger.

”Landdistrikterne er blevet rigtigt hårdt ramt af krisen,” siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter.

En del af forklaringen på, at langt de fleste kommuner har mistet industriarbejdspladser er den teknologiske udvikling.

“Vi bliver mere produktive inden for industrien. Det betyder, at nogle job bliver nedlagt,” sigt økonom Nicolai Kaarsen fra KRAKA til tv2.dk.

Skal fokusere på specialisering

En række masseproduktioner er rykket ud af landet og har  de seneste ti år taget 123.000 faglærte og ufaglærte job med sig. Lønniveauet er så højt i Danmark, at virksomhederne flytter ud. Men Carsten Hansen mener, der er lyspunkter alligevel.

“Danmark kan vanskeligt konkurrere på lønningerne alene, når store produktioner skal køres afsted på samlebånd. Men vi kan konkurrere på udviklingen af de specialiserede produkter, som også efterspørges globalt i dag. Vi har både de dygtige hænder og de kloge hoveder, som sammen kan levere produkter på forkant med den teknologiske udvikling. Det kan sætte skub i udviklingen til et moderne produktionsland”, siger han.

Nicolai Kaarsen afviser dog, at vi kan hente alle de job tilbage, som vi har mistet.

“Det bliver nok svært at få så mange jobs tilbage. Men uddannelse kan trække os i den rigtige retning. En uddannet arbejder er sværere at udskifte med en robot eller en maskine. Det er ikke realistisk, at man kan vende udviklingen. Men man kan se på uddannelse og omkosninger i industrien. For eksempel på energiafgifter,” siger han til tv2.dk.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.