Lærke Winther: Jeg har galopperende 40-årskrise

Den både tv- og filmaktuelle Lærke Winther fortæller til SØNDAG om at nærme sig de 40, og hvad alderen betyder for både den private Lærke og skuespilleren Lærke.
Lærke Winther mener, det både er mærkeligt og vemodigt at blive ældre. For man har bare ikke lige så mange muligheder, som man engang havde.
Lærke Winther mener, det både er mærkeligt og vemodigt at blive ældre. For man har bare ikke lige så mange muligheder, som man engang havde. Scanpix

Senere i år runder Lærke Winther de 40 år. Og det er bestemt ikke en begivenhed, hun har glemt. Skuespillerinden har faktisk taget forskud på den.

- Jeg har nærmest haft ’galopperende 40-årskrise’ i et års tid. Nu er jeg til gengæld ved at være ovre den. Men på en måde er det første gang, jeg rigtigt har fået øje på livsbuen og har tænkt: Guuud, jeg ER ikke helt ung længere, siger hun til SØNDAG og forsætter:

- Selvfølgelig ved vi, at vi skal dø. Men vi ved det jo ikke rigtigt. Jeg har det stadig lidt sådan, at døden ikke er noget, jeg selv skal være en del af. Det er jeg simpelthen for fin til. Men man kan jo ikke blive ved med at sige, at jeg er for fin til at dø.

Anne-Mette Rasmussen om at være over 50: Man behøver jo ikke gå i stå! Læs mere på Søndag.dk.

Alderen kan være et problem

Lærke Winther mener faktisk, det både er mærkeligt og vemodigt at blive ældre. For man har bare ikke lige så mange muligheder, som man engang havde.

- Jeg var i London for nylig og fik en ny agent, og han sagde meget ligefremt: ’Hør her, det ville have været lettere at skaffe dig job, hvis du havde været ti år yngre.’ Jamen, sådan er det jo, siger hun ærligt.

Bodil Jørgensen blev mor som 47-årig, men troede blot det var overgangsalderen. Læs interviewet her.

Men det er ikke kun alderen, hun kæmper mod i forhold til karrieren.

- De senere år har jeg været meget bevidst om at kæmpe imod at blive sat i bås som komiker. Jeg vil meget hellere være en skuespiller, der også kan spille komedie. Af og til slår det mig: Uha, hvad tænker de nu? Tænker de: Hvad laver hende Lærke dér? Men så har jeg også spurgt mig selv: Hvem er de egentligt? Og hvad handler livet om? siger skuespillerinden.

For Lærke Winther prøver at nyde livet og se det som en fest – og samtidig opleve så meget som muligt, mens man kan.

- Og hvis der falder appelsiner ned i ens turban, er man da et skarn, hvis ikke man tager imod dem. Ja, sådan tænker jeg, siger hun til SØNDAG.

Af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.