Kursister på VUC Lyngby: Niqab-forbud skader integration

Det vækker undren hos kursister på VUC Lyngby, at kvinder bliver nægtet undervisning, så længe de bærer niqab.
Der findes to former for niqab. På billedet ses to kvinder iført fuld niqab, der dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.
Der findes to former for niqab. På billedet ses to kvinder iført fuld niqab, der dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri. Foto: Niels Hougaard/Polfoto

Kursistrådet på VUC Lyngby er utilfreds med, at det ikke er blevet hørt i den meget omtalte sag, hvor seks muslimske kvinder har fået forbud mod at møde op til undervisning på centret, fordi de bærer den islamiske klædedragt niqab.

Kursistrådet mener, at ledelsen burde havde inddraget kursisterne i beslutningen, som ifølge rådets formand skader integrationen.

- Det vil være negativt for integrationen, hvis folk, der bærer niqab, fremadrettet kun kan modtage undervisning hjemme fra computeren, siger formanden for VUC Lyngbys kursistråd, Nedim Yasar, i en mail til Ritzau.

Tirsdag havde kursistrådet møde om skoleledelsens beslutning om niqab-forbud. Her besluttede man, at man ikke vil støtte skolens forbud mod niqab.

Ifølge VUC Lyngbys vicerektor, Inge Voller, giver det problemer med læringen, når kvinder er tildækkede.

Kursisterne mener dog, at det er vigtigt, at man som studerende har mulighed for at få fremmødeundervisning, uanset hvilken religion man tilhører.

- Det er meget muligt, at ledelsen ikke mener, at man kan måle effekten af undervisningen, fordi man ikke kan se kursistens ansigt. Ude i klasselokalerne oplever vi heldigvis, at lærerne interagerer og måler på mange andre parametre end blot mimik, siger Nedim Yasar.

Ifølge Undervisningsministeriet står det i udgangspunktet institutionen frit for at forbyde niqab, da der ikke er centrale rammer for regulering af påklædning.

- Uddannelsesinstitutionerne kan efter gældende ret forbyde brugen af burka, niqab og eventuel lignende tildækkende beklædning i undervisningen og ved prøver, lød det tidligere på måneden i en skrivelse fra ministeriet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.