Kritisk Sjursen: Kæmpe tilbageskridt for socialpolitikken

Socialministerens beslutning om at skrotte den officielle fattigdomsgrænse får hård kritik fra Jan Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte og medlem af den ekspertgruppe, som udtænkte fattigdomsgrænsen.
Fattigdomsgrænsen er nødvendig for at følge udviklingen på det sociale område, mener Jan Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Fattigdomsgrænsen er nødvendig for at følge udviklingen på det sociale område, mener Jan Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte. Maria Hedegaard, Scanpix

Fattigdomsgrænsen gør i sig selv ikke fattige mennesker rigere. Men det er et meget vigtigt redskab i forhold til at måle, om udviklingen i samfundet går i den rigtige eller den forkerte retning.

Det mener Jan Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte og medlem af den ekspertgruppe, som udtænkte den officielle fattigdomsgrænse, der blev gennemført af den tidligere SR-regering i 2013.

Stærkt kritisk

Han er derfor stærkt kritisk over for socialminister Karen Ellemanns (V) beslutning om at skrotte fattidomsgrænsen.

- Det er et kæmpe tilbageskridt for socialpolitikken, fastslår de socialt udsattes formand.

Den officielle fattigdomsgrænse kan både bruges fremadrettet til at beregne konsekvenserne af en foreslået politik og bagudrettet til at fastslå, hvad et politisk initiativ har betydet for antallet af fattige, påpeger Jan Sjursen.

Fattigdomsgrænsen er nødvendig

Som eksempler på det sidstnævnte peger han på den tidligere regerings afrapportering af, hvad henholdsvis skattereformen og kontanthjælpsreformen betød for antallet af fattige.

- Regering skal jo afrapportere om udviklingen på det sociale område til både EU og FN. Og på den baggrund virker beslutningen om at afskaffe fattigdomsgrænsen besynderlig. Medmindre, selvfølgelig, at man mener, at man kan fjerne fattigdommen ved et trylleslag, siger Jan Sjursen.

Regeringen i strid med sig selv

Han mener også, at afskaffelsen af fattigdomsgrænsen er i dyb modstrid med fremgangsmåde, V-regeringen selv har sagt, at den vil følge på det sociale område.

- Regeringen siger, at man skal bruge evidens som metode på det sociale område. Så meget desto mere mærkeligt virker det, at man ikke vil vide noget om udviklingen af fattigdom, undrer Jan Sjursen sig.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.