Kritik af politichef: Hindrede ansattes ytringsfrihed

Ombudsmanden skrider ind overfor politidirektørs fejlagtige udtalelser om, hvad de ansatte må sige.
Ansatte i dansk politi må gerne udtale sig kritisk om forhold indenfor eget arbejdsområde uden først at orientere chefen og uden først at rejse kritikken internt. Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en irettesættelse af politidirektøren i Fyns Politi (arkivfoto)
Ansatte i dansk politi må gerne udtale sig kritisk om forhold indenfor eget arbejdsområde uden først at orientere chefen og uden først at rejse kritikken internt. Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en irettesættelse af politidirektøren i Fyns Politi (arkivfoto) Foto: Colourbox/free

Folketingets Ombudsmand kritiserer politidirektøren i Fyns Politi for at komme med forkerte udtalelser om de ansattes ret til at ytre sig.

Irettesættelsen skyldes politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversens udtalelser til Fyns Amts Avis om landbetjentene på Ærø.

Hun udtalte sig på en måde, som kan skabe usikkerhed blandt de ansatte om deres ret til ytre sig - også kritisk - om forhold inden for eget arbejdsområde, fastslår ombudsmanden.

Til avisen sagde politidirektøren blandt andet, at landbetjentene på Ærø "må stort set sige alt, når jeg er klar over, hvad de siger, og kritik er rejst internt først."

Men det stemmer ikke med de regler, der gælder. Derfor finder ombudsmand Jørgen Steen Sørensen politidirektørens udtalelse "meget beklagelig."

Overfor ombudsmanden har politidirektøren forsikret, at hendes hensigt ikke har været at begrænse betjentenes ytringsfrihed.

Ombudsmanden beder nu politidirektøren om at orientere sine medarbejdere om udfaldet af sagen.

Samtidig har han også orienteret Justitsministeriet og Rigspolitiet om sagen.

Politidirektørens udtalelse blev bragt af Fyns Amts Avis 26. oktober.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.