Kræftsyg Ritt Bjerregaard afslører: Overvejer aktiv dødshjælp

Hvis Ritt Bjerregaard ender som en grøntsag og ikke kan få aktiv dødshjælp i Danmark, så tager hun til udlandet og får gjort en ende på sit liv.
Ritt Bjerregaard og hendes mand har lovet hinanden aktiv dødshjælp. Her ses Ritt Bjerregaard ankomme til nu afdøde Anker Jørgensens bisættelse 2. april i år.
Ritt Bjerregaard og hendes mand har lovet hinanden aktiv dødshjælp. Her ses Ritt Bjerregaard ankomme til nu afdøde Anker Jørgensens bisættelse 2. april i år.
Foto: Scanpix/arkiv

Ritt Bjerregaard og hendes mand, Søren Mørch, vil hjælpe hinanden med at dø, hvis det ender med, at de hverken kan det ene eller andet.

Det siger den tidligere socialdemokratiske politiker til DR.

75-årige Ritt Bjerregaard er uhelbredelig syg af kræft og er i kemoterapi. Den endetarmskræft, som hun har kæmpet med længe, har nu spredt sig til lungerne.

Hendes 82-årige mand har fået en ny hjerteklap, så parret, der har været gift siden 1966 og derfor fejrer guldbryllup i år, har talt om, hvordan de gerne vil slutte livet.

Grøntsag, nej tak

- Vi har begge to den indstilling, at vi ikke vil ende som en grøntsag, der hverken kan det ene eller det andet. Vi er rigtig glade for, at lægerne er blevet dygtigere og kan hjælpe os, men vi vil også have en mulighed for, når vi ikke vil mere, at kunne sige fra og sige ”tak skal I have, nu kan I godt stoppe", siger Ritt Bjerregaard til DR.

Den tidligere toppolitiker har skrevet under på en indstilling, som Charlotte Holtermann, der er socialdemokratisk kommunalpolitiker i Ballerup, gerne vil have med i partiets debat om dets principprogram.

- Hvis ikke der bliver en ret til aktiv dødshjælp i Danmark, er vi så heldige, at vi har nogle penge, så vi vil have mulighed for at rejse til Schweiz på en klinik og afslutte livet, og vi ville begge to synes, at det ville være rigtig rart, at vi selv fik lov at træffe den beslutning, siger Ritt Bjerregaard.

Jeg har haft et godt liv

Sidste år i april sagde Ritt Bjerregaard til Ekstra Bladet, at hun ikke var sikker på, at hun orkede kemopterapi. Og så sent som i april i år skrev hun i et indlæg i Kristeligt Dagblad følgende:

- For mig gælder det om at få noget ud af livet og udrette noget, som jeg selv synes har været livet værd. Og det synes jeg, jeg har. Jeg synes, at jeg har haft et godt og rigt liv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.