OK 2015

Konfliktrisiko: Vil 60.000 lærere stemme ja til Bondos deal?

Lærerne fik blåstemplet lokalaftaler, men fik ingen ny arbejdstidsaftale i overenskomstforhandlingerne. Lærerformanden erkender, at det bliver svært at overtale lærerne til at sige ja.
Anders Bondo Christensen erkender, at den nye overenskomst bliver svær at sælge til medlemmerne uden en arbejdstidsaftale.
Anders Bondo Christensen erkender, at den nye overenskomst bliver svær at sælge til medlemmerne uden en arbejdstidsaftale. FOTO: Scanpix/David Leth Williams

Højst usædvanligt fik Danmarks Lærerforening i weekenden landet en aftale om ny overenskomst før hovedaftalen for alle kommunernes ansatte var i hus.

Det skete for at undgå, at lærerne blev efterladt alene på perronen i deres kamp for en ny arbejdstidsaftale.

Aftalen giver bedre mulighed for planlægning og forberedelse af undervisningen i Folkeskolen, men nogen ny arbejdstidsaftale blev det ikke til.

Dermed er risikoen for en ny lærerkonflikt ikke forsvundet. Nu skal Anders Bondo Christensen overbevise et flertal blandt sine 60.000 medlemmer om, at den nye overenskomst alligevel er værd at stemme ja til.

Og det bliver ikke let, erkender lærerformanden.

- Lærerne er frustrerede over, at de ikke føler, de kan lave deres arbejde godt nok. Det er jo den virkelighed, jeg taler ned i. Så jeg kan ikke afvise, at det her bliver stemt ned, men jeg håber det ikke, siger han.

25 dages skolelukning

I 2013 kulminerede de offentlige overenskomstforhandlinger med en dramatisk lockout af lærerne, fordi kommunerne ønskede at afskaffe deres arbejdstidsregler.

Efter 25 dage med lukkede skoler greb regeringen ind med et lovindgreb, som ophævede kommunernes overenskomstkrav til lov.

I den nye overenskomst er det ikke lykkedes at nå til enighed om en ny 'frivillig' arbejdstidsaftale.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet er aftalen langt mere end varm luft, men stadig ikke, hvad lærerne havde håbet på.

- Lærerne har fået nogen retningslinjer og initiativer, som skal sikre, at der bliver ordentlig tid til planlægning og forberedelse af undervisningen. Og så er der sket en slags blåstempling af lokalaftaler, som der ellers hare været stor modstand mod fra arbejdsgivernes side, forklarer han.

Lærerne flygter

Aftalen er en vigtig tilkendegivelse af, at der er nogen udfordringer, som skal håndteres i fællesskab, vurderer Mikkel Mailand.

Spørgsmålet er, om det er nok til at få 60.000 lærere til at stemme ja til overenskomsten.

- Det er meget spændende, om Bondo kan få det stemt igennem. Hvis lærerne stemmer denne her aftale ned, risikerer man at havne i en konflikt, siger han.

Højt sygefravær og masseopsigelser har plaget mange skoler siden lærerkonflikten.

Ifølge Anders Bondo Christensen løser den nye aftale ikke problemerne med et trylleslag, men vil alligevel kunne hjælpe på den dårlige stemning.

- Det her løser ikke problemerne, men jeg er overbevist om, at det hjælper os til at komme videre. Men hvis lærerne kommer til at opleve, at det her bare er varm luft, vil det få den stik modsatte effekt, siger han.

Drømte om håndfast aftale

Lærerformanden understreger, at resultatet blev anbefalet af en enig hovedbestyrelse i Danmarks Lærerforening.

- Nu siger vi og KL i fællesskab, at man ikke bare kan aflyse lærernes forberedelsestid og bruge tiden på noget andet. Men jeg taler ned i en vanskelig situation, for jeg er helt klar over, at man ude på skolerne kunne have ønsket sig en meget mere håndfast aftale, siger han.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar til artiklen fra kommunernes chefforhandler Michael Ziegler (K).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.