Kom i gang i haven bedst og billigst

I påsken springer forårshaven frem - men nogle planter skal du vente med at købe, til nattefrosten har sagt farvel.
Vil du plante et staudebed, skal du ifølge haveekspert Jesper Carl Corfitzen regne med et bed på to til tre meter. Det koster cirka omkring 2000 kroner, men det kan ifølge ham ikke gøres for mindre, hvis man vil have et flot og hurtigvoksende bed.
Vil du plante et staudebed, skal du ifølge haveekspert Jesper Carl Corfitzen regne med et bed på to til tre meter. Det koster cirka omkring 2000 kroner, men det kan ifølge ham ikke gøres for mindre, hvis man vil have et flot og hurtigvoksende bed. Foto: Colourbox/free

Farer du ud i supermarkedet eller plantecentret og køber dyre planter ind, lige så snart solen skinner?

Selvom sommerplanterne snart står forrest på hylden, skal du alligevel vente lidt med at købe pelargonier, fuchsiaer og fløjlsblomster.

- Vær tålmodig og vent til vi ikke længere har nattefrost. Det er altså for koldt endnu til sommerplanter, siger havefaglig leder i Haveselskabet Jesper Carl Corfitzen til Newspaq.

Men du behøver ikke trille grønne tommelfingre, indtil vi kan vinke farvel til nattefrosten. Både buske, træer og hække skal plantes nu, før det er for sent. Og planter, der kan tåle nattefrost, kan du også sagtens kaste dig over. Det er eksempelvis bellis, stedmorblomster, anemoner, påskeliljer og tulipaner.

- Når du køber blomster, skal du være kritisk. Vælg de sunde blomster, der ikke er udtørrede, ikke hænger og hvor bladene ser friske ud, siger Jesper Carl Corfitzen.

Og mens du venter på, at sommerblomsterne kan komme i forårsjorden, kan du sagtens begynde at planlægge din have. Du kan nemlig spare tid og ekstra gravearbejde, hvis du laver en haveplan.

- Hvis du ved, hvordan din have skal se ud, slipper du for først at lægge staudebedet i det ene hjørne for at finde ud af, at der ikke er sol, og så grave dem op og flytte dem over i et andet hjørne, siger Laila Sølager, uddannet havearkitekt og faglig redaktør på Home & Garden, til Newspaq.

Hun fraråder at lægge bedene langs hækken, men i stedet at lægge dem, så de danner små rum rundt omkring i haven. Du kan tænke på, hvordan du vil have græsplænens og flisearealets form til at være - og så lade blomsterne vokse i bede rundt om.

- Man kan både fokusere på, hvor man kan lide at være i haven og planlægge derfra, eller hvilke problemer haven har og så gøre noget ved det. Sidder du eksempelvis aldrig ude på terrassen, er det måske fordi, der er for meget skygge eller vinden suser, siger hun.

Kan du alligevel ikke stå for sommerblomsterne, kan du begynde at spire nogle selv i vindueskarmen.

- Her skal du bare give den gas! I marts og april har vi lange dage, så du kan sagtens spire båd sommerblomster og planter til køkkenhaven som kål og kartofler, siger Jesper Carl Corfitzen.

Dog skal du ligesom med sommerblomsterne vente med at købe tomatplanter, til frosten er forsvundet helt.

 

Haveekspert Jesper Carl Corfitzens råd til den bedste og billigste have:

- Tag jævnligt en haverunde, hvor du tjekker, om dine planter har vand nok. Hvis de tørrer ud, er dit arbejde med planten spildt. Start også tidligt med at luge ud i planterne, så kan du nøjes med lugearbejde maksimalt fire gange om året.

- Har du vinduskarmekrukker, så stil dem i et øst- eller vestvendt vindue. Er solen for skarp, kan du sætte en avis eller en papskive foran spirerne, så de ikke brænder op.

- Er du nybegynder i haven, så lav ikke større projekter, end du kan nå på en weekend. Mål op i haven og lav en planteliste, så du ved, hvilke planter, du skal have og hvor mange. Ring eventuelt til plantecentret på forhånd, så du ved, om de har de planter, du skal have. På den måde sparer du tid og penge ved at undgå impulskøb.

- Hvis du alligevel skal på genbrugspladsen, så tag en sæk gratis gødning med hjem. Du kan også spørge på ridestalde, hvis du kommer forbi sådan en. Gødningen er især god til roser og hække, så de ikke græsser til.

- Har du en stor græsplæne, så overvej om noget af den skal plantes ud til busketter. På den måde undgår du problemet med meget mos. Har du en gammel busk, der trænger til fornyelse, kan du over nogle år klippe de ældste grene helt ned og på den måde forynge den gratis frem for at købe en ny busk.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.