København vil spare 53 millioner kr. på folkeskoler

Men vi bør friholde skolerne og i stedet dele millionerne ud mellem andre forvaltninger, mener Anne Mee Allerslev, der er radikal beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.
I børne- og ungdomsforvaltningen, som folkeskolerne hører under sammen med daginstitutionerne og fritidstilbud, skal der findes effektiviseringer for 112 millioner kroner.
I børne- og ungdomsforvaltningen, som folkeskolerne hører under sammen med daginstitutionerne og fritidstilbud, skal der findes effektiviseringer for 112 millioner kroner. Steffen Ortmann/Scanpix

Netop som skoleledere og lærere i København arbejder med at få skolereformen til at køre, står kommunens 58 folkeskoler over for et markant sparekrav næste år. Op mod 53 millioner skal der spares, skriver Politiken.

Oven i besparelserne kommer, at en rapport fra november sidste år vidner om massive problemer med kvaliteten i hovedstadens folkeskole.

- En betydelig del af skolerne opnår bekymrende lave resultater, lyder en af konklusionerne.

I matematik ligger københavnereleverne 0,7 karakterpoint under landsgennemsnittet. Derfor vil de radikale frede folkeskolerne, selv om kommunen, ifølge deres egen opgørelse, sidste år brugte cirka 6.000 kroner mere per elev end landsgennemsnittet, skriver Politiken.

- Derfor er det nødvendigt at understøtte en ordentlig implementering af folkeskolereformen i København. Det er ikke tiden til at bede folkeskolen om at spare penge, siger den radikale gruppeformand, Tommy Petersen, til Politiken.

Skal spare 312,6 millioner

Det er Borgerrepræsentationen, der har pålagt kommunen at effektivisere for i alt 312,6 millioner kroner i 2016. I børne- og ungdomsforvaltningen, som folkeskolerne hører under sammen med daginstitutionerne og fritidstilbud, skal der findes effektiviseringer for 112 millioner kroner. Anne Mee Allerslev, der er radikal beskæftigelses- og integrationsborgmester, er klar til at spare ekstra i sin forvaltning.

De 53 millioner kroner er udtryk for det beløb, som folkeskolerne tilsammen skal spare, hvis man fordeler spareøvelsen ligeligt ud over alle institutioner på børne- og ungeområdet. Beløbet kan altså kun blive mindre end 53 millioner kroner, hvis vuggestuerne, børnehaverne og fritidshjemmene ’sluger’ en større del af sparekravet.

- Mit eget område - og andre - skal så effektivisere mere, og det tager jeg gerne ansvaret for. Vi bør friholde skolerne og i stedet dele de 50 til 55 millioner kroner mellem de andre forvaltninger solidarisk, siger Anne Mee Allerslev til Politiken.

Populistisk

Pia Allerslev (V), der er børne- og ungdomsborgmester i København, kalder de radikales forslag for "typisk populistisk":

- Det bliver aldrig Venstres politik på forhånd at sige, at skoler ikke skal holde for på bekostning af ældre, handikapområdet eller kulturen. Alle områder skal forsøge at finde rum til omstilling og effektivisering, skriver hun i en mail til Politiken.

Samme melding lyder fra Dansk Folkeparti:

- De radikale vil vælte besparelserne over på de ældre og handikappede. Det er en unfair prioritering, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) til Politiken.

Også sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) er skeptisk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.