Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media
De fleste har spist champignoner i salater, gryderetter og saucer. Mange har måske også hørt, at det ikke er så godt at spise uanede mængder af den hvide svamp.
Den indeholder nemlig giftstoffet phenylhydrazin, som er kræftfremkaldende, og derfor bør man ikke indtage mere end et par kilo champignon om året.
- Giftstoffet nedbrydes dog delvist, når champignonerne bliver stegt eller varmebehandlet. Hvis man koger champignoner og hælder kogevandet væk, får man nedsat indtagelsen af giftstoffer fra svampene, forklarer Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel.
Stadig lyst til alligevel champignon: Lav en lækker pastaret med svampesauce
Få kalorier og gode kostfibre
Diætisten påpeger, at selvom champignoner indeholder et stof, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, så behøver man ikke droppe champignon helt.
- Vi har spist champignoner i Danmark i årevis, og som for mange andre fødevarer gælder det, at man skal spise og nyde dem med måde og huske at spise varieret, siger Anne W. Ravn.
Det kan være rigtig billigt at leve sundt: Se hvordan på Soendag.dk
Champignoner indeholder i øvrigt ikke mange kalorier og fungerer godt som smagsgiver i vegetariske retter. Den er rig på kostfibre, proteiner, vitaminerne B2, niacin og pantotensyre samt mineralerne selen, kobber, jod og kalium.
Ager-champignon, der vokser vildt på markeder, ophober tungmetallet cadmium, der kan give nyreskader – og det kan hverken fjernes ved stegning eller kogning. Derfor skal man holde sig til at spise ager-champignon en eller to gange om året.
Gør maven ondt, når du har spist? Læs på Soendag.dk hvorfor