Jimmy syg af vindmølle-job: Troede jeg skulle dø

Jimmy Do blev kronisk syg af arbejdet hos vindmøllegiganten Siemens Wind Power.
Jimmy Do havde svært ved at tro, at det var jobbet på vindmøllefabrikken, der gjorde, at han en dag ikke kunne trække vejret. 
Jimmy Do havde svært ved at tro, at det var jobbet på vindmøllefabrikken, der gjorde, at han en dag ikke kunne trække vejret.  Foto: Henning Bagger/Scapix/Arkiv

Farlige kemikalier i produktionen har gjort ansatte hos vindmøllegiganten Siemens kronisk syge.

De ansatte har fået astma, eksem og bylder af de farlige stoffer.  

En af dem er den nu 61-årige Jimmy Do, der aldrig havde troet, at det var jobbets skyld, han en dag tilbage i 2010 ikke kunne få vejret. 

- Jeg tænkte, at jeg nok ikke ville være levende næste dag, fortæller Jimmy Do. Han blev efterfølgende rykket til en anden afdeling uden farlig kemi. 

Beskyttelse var ikke nok 

De seneste 10 år har Arbejdsskadestyrelsen afgjort, at mindst 64 medarbejdere hos Siemens Wind Power i Brande er blevet kronisk syge af deres arbejde, afslører DR Nyheder.

Sagen vækker forargelse hos arbejdsmiljø-eksperter og i fagbevægelsen. Og Siemens Wind Power beskyldes for ikke have levet op til deres arbejdsgiver-ansvar. 

- Vi havde jo beskyttelsesdragt på, så vi troede ikke, der kunne ske noget, siger Jimmy Do. 

Men selvom han og kollegaerne var iført beskyttelsesudstyr, når de arbejdede med den farlige kemi, så har det ikke beskyttet dem godt nok. 

Troede han var døden nær 

Jimmy Do blev ansat som ufaglært i Siemens Wind Power i 2009. Men efter et år i de kemiske dampe havde helbredet taget livsvarig skade. 

En aften, da Jimmy Do var kommet hjem fra jobbet i vindmølleproduktionen kunne han pludseligt ikke få vejret. Og han frygtede for sit liv.

- Jeg troede virkelig, at jeg skulle dø, fortæller han om det pludselige astmaanfald. 

Blev flyttet og afskediget 

Lægerne kunne efterfølgende konstatere, at Jimmy Do's arbejde med de farlige kemikalier har givet han astma og eksem på hals, krop og arme. 

- Jeg kunne slet ikke forstå, at det var mit arbejde, der skulle være skyld i det, siger Jimmy Do.

Han fortæller, at Siemens Wind Power valgte at flytte ham væk fra produktionen og over i en kontorafdeling, hvor han ikke var i kontakt med farlige kemikalier. 

Efter fem-seks måneder blev han afskediget på grund af nedskæringer, fortæller Jimmy Do.

Ked af det

Han er ikke vred på Siemens Wind Power. 

- Men jeg er ked af, at jeg blev syg. Og at mine kollegaer blev syge, siger han. 

Siemens Wind Power har ikke mulighed for komme med en kommentar til Avisen.dk idag. Men til DR Nyheder har pressechef Rasmus Windfeld udtalt:

- 64 folk, der kommer til skade under arbejde hos os, er 64 for meget. Det skal vi ikke have. Vi arbejder meget med det, og det skal ned på nul, siger han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.