"Jeg brød helt sammen": Stress hærger blandt pædagogisk personale

Stress og udbrændthed er årsager til mere end hver anden langtidssygemelding blandt pædagogisk personale i Københavns Kommune.
- Det her tal skal være meget lavere, for vi ved, det er en ond spiral for institutionerne og for medarbejderne, siger Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V).
- Det her tal skal være meget lavere, for vi ved, det er en ond spiral for institutionerne og for medarbejderne, siger Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V). Foto: Scanpix arkiv

Stress og udbrændthed er årsager til mere end hver anden langtidssygemelding blandt pædagogisk personale i Københavns Kommune.

Det viser tal fra Københavns Kommunes egen trivselsundersøgelse fra 2015. Her kan man læse, at 57 procent af de langtidssygemeldte pædagoger peger på stress eller udbrændthed som årsag til, at de er sygemeldt.

Billedet bekræftes i en rundspørge blandt 125 tillidsrepræsentanter, som Fagbladet FOA har foretaget. 120 svarer, at de føler sig mere stressede end tidligere. Blandt andet fordi der ikke er hænder nok, og fordi der er for mange opgaver, der stjæler tid fra børnene.

Ifølge Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) er der fokus på det høje antal stressramte pædagoger.

- Det her tal skal være meget lavere, for vi ved, det er en ond spiral for institutionerne og for medarbejderne. Jeg kan ikke garantere et lavere antal, men jeg kan garantere, at vi arbejder benhårdt på, at tallet er væsentligt lavere, når vi kommer til næste trivselsundersøgelse om to år, siger hun til Fagbladet FOA.

For 30-årige pædagog Kasper Jensen kom konsekvensen af det stigende arbejdspres helt ind på livet.

En almindelig indkøbstur i det lokale supermarked blev vendepunktet, hvor det gik op for ham, at han havde stress. Tankemylderet havde været for meget, og indkøbsposerne var fyldt med de helt forkerte varer.

- Jeg brød helt sammen, da jeg kom ud. Jeg har aldrig tænkt, at jeg kunne få stress, og det var et kæmpe chok, at noget psykisk kan ramme en så hårdt fysisk, fortæller Kasper Jensen om oplevelsen i supermarkedet.

Han vendte tilbage til sin arbejdsplads efter en længere sygdomsperiode, men 18 måneder senere måtte han igen sygemeldes med stress.

En ny arbejdsmiljørapport fra FOA viser, at problemet rækker ud over pædagogerne i København. 68 procent af pædagogmedhjælperne fra hele landet føler sig i meget høj grad, høj grad eller i nogen grad stressede. I 2010 var det 51 procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.