Ingen stjerneløn: Det tjener Astro-Andreas på rumeventyr

Selvom Andreas Mogensens arbejde er ud over det sædvanlige, ligner lønnen det, flere andre danskere tjener.
Andreas Mogensens (th.) får lille lønstigning efter hans tur i rummet. Men lønnen ligner stadig den andre danskere tjener.
Andreas Mogensens (th.) får lille lønstigning efter hans tur i rummet. Men lønnen ligner stadig den andre danskere tjener. Foto: Scanpix arkiv

For at komme i betragtning som astronautkandidat skal man knokle længe, for at blive udvalgt til en rigtig tur i rummet, som den danske Andreas Mogensen lige nu foretager, skriver Ritzau:

Man skal tage sig en videregående uddannelse, blive en dygtig forsker og lære så mange sprog som muligt - samtidig med, man får dyrket sin sport og holdt formen ved lige.

Alt det arbejde, kombineret med fagets store risici, vil flere nok tro bliver betalt med en astronomisk høj løn.

Men sådan er det langt fra, fortæller European Space Station (ESA):

- Han får det samme i løn som en gennemsnitlig ingeniør i Danmark, fortæller Andreas' kontaktperson i ESA, Rosita Suenson, til Ritzau.

En gennemsnitlig privatansat ingeniør i Danmark tjener omkring 50.000 kroner om måneden, hvis cheflaget også tælles med i statistikken, fremgår det af et notat fra 2014, fra Ingeniørforeningen, IDA.

Og selvom Andreas Mogensen ifølge ESA's hjemmeside stiger et løntrin efter sin første udsendelse til rummet, er det ikke en voldsom stigning, lyder det fra ESA:

- Det er ikke den store sum penge, siger Rosita Suenson, der dog nævner, at han selvfølgelig selv kan forhandle sig til en bedre løn.

920.555 kr. i kørselsfradrag

Andreas Mogensen kan ærgre sig over, at astronauter ikke kan nyde godt at de danske regler for kørselsfradrag, når han rejser de mange tusinde km ud i rummet for at arbejde.

Gjorde de det, ville han nemlig kunne trække en lille million fra i SKAT fremgår det af en muntert indlæg på twitter:


Betaler skat i Tyskland

Til gengæld kan Andreas Mogensen sandsynligvis slippe en del billigere i skat end den gennemsnitlige danske ingeniør, skriver Ritzau.

Han bor og arbejder nemlig i Köln i Tyskland og betaler sandsynligvis derfor skat i Tyskland.

Andreas Mogensen er lige nu i kredsløb om Jorden i det russiske rumfartøj Sojus, der blev opsendt fra byen Baikonur i Kasakhstan tidligt onsdag morgen.

I alt skal Andreas Mogensen tilbringe ti dage i rummet, heraf otte på Den Internationale Rumstation (ISS), som han ventes at nå frem til fredag.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.