Ingen konsekvens: Læge har fejlbehandlet patienter i 20 år

En svensk læge med fejlbehandlinger bag sig i Skandinavien bragte dansk patient i livsfare.
Trods klager og advarsler i både Sverige, Danmark og Norge har en svensk læge uden problemer kunnet arbejde på tværs af de tre landegrænser.
Trods klager og advarsler i både Sverige, Danmark og Norge har en svensk læge uden problemer kunnet arbejde på tværs af de tre landegrænser. Arkivfoto: Iris

Læge Mikael Nordfors har i de sidste 20 år arbejdet i både Danmark, Sverige og Norge.

I alle tre lande har en række patienter, pårørende og læger klaget over hans behandlinger, og han har fået både advarsler og været sat under skærpet tilsyn. Men først i sommer greb Sundhedsstyrelsen ind og stoppede ham i Danmark.

Det skete, efter at den svenske læge, ifølge Sundhedsstyrelsen, havde udsat en patient for en livstruende fejlbehandling på en privat, alternativ klinik i Herlev uden for København.
Han ville give patienten en indsprøjtning med et bedøvelsesmiddel ved brystbenet, men kom derved til at stikke hul på hendes ene lunge.

Det fik Sundhedsstyrelsen til at vurdere, at Mikael Nordfors er til "overhængende fare" for andre patienter, og han fik i juli frataget sin danske autorisation som læge midlertidigt.

I de foregående 20 år er Mikael Nordfors gentagne gange flyttet hen over grænserne mellem Sverige, Danmark og Norge, uden at klagerne, kritikken og advarslerne i de enkelte lande automatisk er fulgt med.

Reglerne i Norden er sådan, at læger som Mikael Nordfors har ret til at arbejde i både Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island, så snart de opnår autorisation i et af landene.

Men selvom landegrænserne dermed er udviskede, flyder oplysninger om advarsler og kritiske sager langt fra frit mellem landene.

Det fastslår flere sundhedsjurister på baggrund af dokumenter, som DR Nyheder har fremskaffet fra Danmark, Norge og Sverige.

- Ud fra et patientsikkerhedsmæssigt synspunkt må man konstatere, at det ikke fungerer tilfredsstillende, siger Mette Hartlev, professor i sundhedsjura ved Københavns Universitet.

Den første indberetning om Mikael Nordfors, som DR Nyheder kender til, indløber i 1995, kort efter at han begynder at arbejde som læge. Ifølge DR Nyheders oplysninger får Mikael Nordfors mellem 2002 og 2007 fem advarsler fra de svenske sundhedsmyndigheder for sin behandling af seks patienter.

I advarslen fremgår det også, at Mikael Nordfors har udført massage gennem endetarmen uden at få samtykke fra patienterne.

Mikael Nordfors siger til DR Nyheder, at massage gennem endetarmen kan gøre ondt, og at han ikke bruger den mere.

- Men der var utroligt mange patienter, der fik det bedre. Dem hører man bare ikke om, siger han.

Sundhedsstyrelsens direktør for tilsyn, Anne-Marie Vangsted, vil ikke kommentere på den konkrete sag, men siger, at forløbet har været "meget langstrakt".

- I dag behandler vi den her type sager efter en ny praksis, hvor vi griber hurtigt ind, vi træffer afgørelser, og vi offentliggør afgørelserne, siger hun.

I ved, at Mikael Nordfors skal til Sverige og arbejde. I ved, at han har autorisation i Sverige, og at der er en aftale om, at I skal sende begrundelsen med, når han er til overhængende fare for patienterne. Hvad er grunden til, at I ikke giver mere information?

- Vi giver informationen om, at han er til overhængende fare. Jeg er ikke bekendt med, at han har planer om at rejse til Sverige og arbejde nu. Det er ikke noget, som Sundhedsstyrelsen er bekendt med, siger Anne-Marie Vangsted.

Læs mere: http://www.dr.dk/nyheder/indland/gennem-20-aar-har-laege-skadet-patienter-i-danmark-sverige-og-norge

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.