Immigranter vrede over dronninge-troskab

Myndighederne i Canada vil ikke diskutere den påkrævede edsaflæggelse til dronning Elizabeth, hvis man ønsker canadisk statsborgerskab.
Den britiske arv er uundgåelig, og kommende canadiere skal sværge troskab til dronning Elizabeth.
Den britiske arv er uundgåelig, og kommende canadiere skal sværge troskab til dronning Elizabeth. Foto: Akira Suemori/AP

Evig og loyal troskab til dronning Elizabeth. Der er, hvad kommende canadiere skal sværge, hvis de ønsker statsborgerskab i landet. Sådan har det været, siden føderationen blev dannet, og sådan bliver det ved med at være.

Det fastslår de canadiske myndigheder, efter at flere har ønsket eden afskaffet. Den canadiske højesteret vil end ikke tage sagen op, og derfor skal immigranter fortsat aflægge ed til dronning Elizabeth. Det skriver avisen The Telegraph.

Som en del af Commonwealth skal ny-canadiere sværge troskab til den britiske monark, fordi hun teknisk set er statsoverhoved for Canada. Commonwealth består af tidligere britiske kolonier og områder, og det er Canada stadig underlagt.

Retten i den canadiske provins Ontario understreger, at dronningen stadig er overhovedet og kalder eden for en "symbolsk forpligtelse, der er underlagt det demokratiske, konstitutionelle monarki, medmindre og indtil demokratiet ændret sig."

Afgørelsen vækker stor frustration, men kommer ikke som en overraskelse:

- Det har været et langt træk, men jeg føler stadig det samme: Hvis eden til dronningen består, så vil jeg ikke have canadisk statsborgerskab, fastslår den 81-årige irske, erklærede republikaner, Michael McAteer, der har boet i Canada i 51 år.

Også en jamaicansk rastafari og en isrealer prøvede at fremsætte argumenter mod eden, såsom at rastafariens religiøsitet forbyder at aflægge ed, men Canadas føderale regering fastholder, at edsaflæggelsen har eksisteret siden føderationen opstod.

I bestemmelsen lyder det, at vordende canadiske borgere skal sværge at være "trofast og bære sand troskab til dronning Elizabeth II, dronning af Canada, hendes arvinger og efterfølgere."

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.