Hvad rager det os? Vi glemmer miljøet på ferien

Under 1 ud af 10 danskere mener, det betyder noget for dem, hvor meget ferierejsen belaster miljøet. Vi holder fri fra både hverdag og holdninger i ferien, siger eksperter.
Selvom flyselskaber som SAS tilbyder kunderne at købe CO2-aflad for deres rejse, så benytter kun få sig af den mulighed.
Selvom flyselskaber som SAS tilbyder kunderne at købe CO2-aflad for deres rejse, så benytter kun få sig af den mulighed. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Hensyn til miljøet spiller for en stor del af danskerne en meget lille rolle i valget af ferierejse.

Kun 9 procent erklærer sig helt enige i, at det betyder noget for dem, hvor meget deres ferierejse belaster miljøet. Det viser en rundspørge, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Ifølge Kirsten Dinesen, forbrugerekspert og direktør i PR-virksomheden Frontpage, er det kun en lille del af den danske befolkning, der tager et aktivt miljøvalg i deres adfærd.

- Når man undersøger, hvad folk søger efter på Google, er det tydeligt, at der ikke er interesse for, om en ferie er miljørigtig eller ej. Der er simpelthen ingen, der søger efter om f.eks. flyrejser nu også udleder CO2, forklarer Kirsten Dinesen og tilføjer:

- Det er ofte valg, der er tætte på os selv så som, at man sorterer affaldet, tager cyklen, spiser økologisk. Jo længere væk fra hverdagen et miljøvalg er – jo sværere er det at tage.

Ved for lidt om emnet

Dermed er det en ganske begrænset del af befolkningen, som lader det spille en rolle for deres ferie-valg, at et sommerhus i Danmark er langt bedre for miljøet end en flyrejse til Thailand. 29 procent erklærer sig dog delvist enige i, at miljøhensyn betyder noget for ferierejsen.

Kirsten Dinesen mener dog, at det også kan handle om, at danskerne slet ikke er opmærksomme på, hvor meget CO2 en flyrejse udleder.

Ifølge rundspørgen er mere end hver tredje hverken enig eller uenig i, at miljøet betyder noget for valg af ferierejse.

- Hvis der var mere oplysning, ville de, der i forvejen er miljøbevidste, give det en tanke – men der vil stadig være en stor barriere: ferie er nydelse, og noget vi sparer op og ser frem til, og så har vi en tilbøjelighed til at glemme de gode fortsæt, siger hun.

Få køber CO2-aflad 

Det skorter ellers ikke på mulighederne for at blive klogere på, hvor meget CO2 flyrejsen udleder. Herhjemme tilbyder flyselskabet SAS både kunderne at beregne deres CO2-udslip for flyrejsen og betale en såkaldt CO2-kompensation.

- Hvis du vælger at kompensere for CO2-udslippet, investeres pengene i energiprojekter, som erstatter fossile energikilder med fornybare. Fælles for alle energiprojekterne er, at de genererer en dokumenteret CO2-reduktion, forklarer Cathrine Myhren, talsperson i SAS, til Avisen.dk

Men det er de få, som vælger at dække deres udslip ved at købe CO2-kompensation:

- Generelt er det mindre end en procent af vores kunder, som vælger at købe CO2-kompensation hos SAS, siger Cathrine Myhren.

Ifølge SAS koster det cirka 30 kroner at kompensere for CO2-udslippet på en tur til Mallorca og retur.

Absurd billigt at flyve

I interesseorganisationen Greenpeace deler Tarjei Haaland, klima- og energiekspert, betragtningen om, at det formentlig er de færreste der ved, hvor tungt en flyrejse belaster miljøet.

- Jeg tror, de fleste mennesker godt ved, at det er klimabelastende at rejse langt, men jeg tvivler på, at folk ved, hvor belastende det er at rejse langt med fly.

I en beregning, som den grønne tænketank Concito har hjulpet Avisen.dk med at lave, kan man læse, at en families ferierejse med fly til Mallorca er mere miljøbelastende end familiens CO2-udslip fra et års pendling til og fra arbejde og skole over et helt år.

- Der er ingen tvivl om, at det er en dårlig idé at flyve – og værre endnu flyve langt. Sammenlignet med pendling rejser man både længere, men udledning af CO2 i 10 kilometers flyvehøjde er også mere skadeligt for klimaet. Derfor er den samlede skade på klimaet markant større fra lange flyrejser end den daglige pendling over et helt år, siger Tarjei Haaland.

I sidste ende mener han dog, at det ikke ligger i hænderne på forbrugerne at vælge den miljørigtige rejse. Her må politikerne på banen.

- Det er helt absurd, hvor billigt det er at flyve sammenlignet med toget. Så længe politikerne ikke får gjort noget ved det, så får vi ikke ændret vores vaner.

Miljøhensyn ryger i ferien

Tidligere undersøgelser kunne ellers give det indtryk, at danskerne kerer sig mere om miljøet end Wilkes rundspørge for Avisen.dk giver indtryk af.

43 procent af befolkningen har i en tidligere undersøgelse fra Dansk Erhverv ytret, at de har fravalgt produkter eller virksomheder ud fra etiske, sociale eller miljømæssige overvejelser.

Men disse hensyn kan sagtens blive sat til side, når ferien melder sig, forklarer Lotte Engbæk Larsen chefkonsulent i Dansk Erhverv.

- Når danskerne holder ferie, så vil de holde ferie både fra deres arbejde og deres hverdag og fra deres normale adfærd, siger hun og tilføjer: 

- Når man har ferie, så skal det være rart, og alle skal hygge sig, og det må godt være nemt, og det gør at man tænker mindre over tingene og mindre over miljø og etik end man måske gør i hverdag.

Det betyder noget for mig, når jeg skal på ferie, hvor meget min ferierejse belaster miljøet:

9 procent: Enig

29 procent: Delvist enig

35 procent: hverken enig eller uenig

11 procent delvist uenig

13 procent: uenig

4 procent: ved ikke

Kilde: Wilke

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.