Stig Elling: Jeg skal ikke være hellig, men jeg bekymrer mig om miljøet

Kan man både sende tusindvis af danskere på ferie under fjerne himmelstrøg og tage hensyn miljøet? Det er en svær balance, medgiver rejsekongen Stig Elling der privat nødigt dropper flyet, men gerne betaler for et miljøvenligt hotel.
Stig Elling har været i rejsebranchen hele sin karriere. I dag er han rejseambassadør i Bravo Tours.
Stig Elling har været i rejsebranchen hele sin karriere. I dag er han rejseambassadør i Bravo Tours. PR-foto: Bravo Tours

Stig Elling har været i charterrejsebranchen i 50 år – og i en alder af 69 år taler han fortsat varmt om den populære ferierejseform. Men han mener også, at vi skal passe bedre på miljøet, og netop charterrejser med fly er problematiske, når man gerne vil skåne miljøet.

- Jeg tager selv hensyn til miljøet, når jeg kan, for miljøet handler også om fremtid og økonomi. Det betyder noget for os allesammen, og dem der kommer efter os, siger den erfarne rejseekspert til Avisen.dk og tilføjer:

- Men jeg skal ikke være for hellig. For selvom jeg tænker på miljøet – vil jeg nok sætte spørgsmålstegn ved, om jeg tænker nok over det. Jeg tager jo flyet, fordi det er nemt og komfortabelt – selvom det forurener meget.

Charterrejser er blandt de ferieformer, der er hårdest ved miljøet, viser tal, som den grønne tænketank Concito har udarbejdet for Avisen.dk. Det er især flyveturen, der er forbundet med et stort CO2-udslip, der gør charterrejsen belastende for miljøet.

Spar på håndklæder og sengetøj

Ifølge en rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk, erklærer kun 9 procent af befolkningen sig helt enige i, at det betyder noget for dem, hvor meget deres ferie belaster miljøet. Dermed er det de færreste, der vil være villige til at vælge flyet fra.

- For fem år siden var det kun nogle få procent, der gik op i miljøet på deres ferie. Men det går den rigtige vej, og jeg er sikker på, at hvis vi tales ved om fem år, er der flere, siger Stig Elling.

Han mener også, at branchen derfor bør være på forkant med udviklingen i interessen for miljøvenlige ferier – ellers risikerer man at tabe konkurrenceevne i fremtiden.

Selvom Stig Elling selv nødigt vil rejse med andet end fly på sin charterferie, betaler han gerne ekstra for at bo på et hotel, hvor der sparres på ressourcerne. Han smider af samme grund heller ikke håndklædet og sengetøjet til vask hver dag.

- Det gør man jo heller ikke, når man er der hjemme, så det er der heller ikke grund til at gøre i ferien, siger han med henvisning til, at man på den måde kan spare på vandet til vask.

Charterferie med tog holdt ikke

Stig Elling har forsøgt sig med at gøre charterrejsen lidt grønnere gennem sin efterhånden lange karriere. Selv fortæller han, hvordan han satte miljøkrav til de hoteller og flyselskaber, han indgik kontrakter med, da han var salgsdirektør hos Star Tours.

Det var også her, han var med til at lancere et chartertog, som et alternativ til charterfly – hvilket mere miljøvenligt alternativ på charterrejsen.

Det var dog et tilbud, som kun få tog til sig.

- Folk vil hurtig fra A-B og ned til sol og varme. Det, vi allerhelst vil, er at komme væk fra det ustabile vejr i Danmark, og det skal gå hurtigt, siger han og tilføjer:

- Men jeg ville være glad for at kunne være med at gøre en forskel, men jeg er også nødt til at tænke på, at rejseselskaberne er virksomheder, der skal overleve og have det godt. Derfor er det i sidste ende forbrugeren, der bestemmer.

Viden kunne få flere til at vælge grønt

Stig Elling tror dog på, at bedre kommunikation til gæsterne kunne få flere til at tænke over miljøet.

- Jeg kunne godt tænke mig en bedre kommunikation til forbrugeren om, hvad der er miljørigtige valg på ferien. Selvom de miljørigtige valg typisk er en lille smule dyrere, så er der en verden i fremtiden, vi skal tænke på også, siger han og påpeger:

- Men det skal heller ikke gå ud over gæsternes oplevelse af at være på ferie.

Der blev solgt næsten 1 milion charterrejser sidste år i Danmark med afrejse fra danske lufthavne. Hovedparten er til destinationer i Sydeuropa, imens flere og flere også vælger fjerne chartermål i Asien og Caribien.

Stig Elling er i dag rejseambasadør hos Bravo Tours, der opgjort på markedsandel er den tredestørste rejsearrangør i Danmark.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.