Hudkræft-patient deler chok-foto: Gør IKKE som mig

En 27-årig hudkræftpatient har sendt en skræmmende advarsel i omløb på Facebook.
Den unge kræftpatient, som hendes ansigt så ud under behandlingen med en hårdhændet specialcreme.
Den unge kræftpatient, som hendes ansigt så ud under behandlingen med en hårdhændet specialcreme. Privatfoto

- Hvis nogen har brug for lidt motivation til ikke ligge i solariet og i solen, så 'here ya go'.

Sådan lyder indledningen på det Facebook-indlæg, som en ung hudkræftpatient hitter stort med på det sociale medie, hvor tusinder har delt hendes update.

Men updaten er også skræmmende, ærlig - og går helt tæt på. Den 27-årige Tawny Willoughby (se fotos nederst i artiklen) fra Alabama beskriver i deltajer, hvordan overdreven soldyrkelse har ført til, at hun nu lever som hudkræftpatient med de smertefulde behandlinger, det fører med sig.

Hudkræft
  • Den hyppigste årsag til almindelig hudkræft er ultraviolet stråling fra solen og fra solarier. Ultraviolet stråling kan også medføre udvikling af skællende røde pletter på huden (solkeratoser), som kan udvikle sig til hudkræft.
  • Almindelig hudkræft er en hyppig kræftform i Danmark. Hyppigheden er fortsat stigende.
  • I Danmark får cirka 11.300 personer om året basalcellekræft og cirka 1.900 pladecellekræft.

KIlde: Kræftens Bekæmpelse

UDVID

Og så er updaten ledsaget af et foto, der viser Tawny Willoughby, som hun ser ud under et behandlingsforløb med en medicinsk creme. Med store, væskefyldte sår i ansigtet.

- Som ung gik jeg i solariet fire-fem gange om ugen (jeg gjorde det så ofte, fordi min kulør hurtigt forsvandt). Jeg gik aldrig i solarium og tog rigtig sol på den samme dag. Jeg gik ikke mere end én gang om dagen. Jeg fik min første hudkræft-diagnose som 21-årig, fortæller hun i sin update.

I en alder af 27 har hun fået konstateret hudkræftformen basalcellekræft fem gange og hudkræftformen pladecellekræft én gang.

Hun må til hudlæge hver sjette til tolvte måned for at få et tjek og får som regel fjernet kræftramte områder under hvert eneste besøg.

Hun har stiftet bekendtskab med en række smertefulde behandlingsformer - special-cremer, ætsning af huden med nitrogen, operationer, særlig lysbehandling med mere.

Tawny Willoughby opfordrer alle til at holde et vågent øje med forandringer i huden - ikke mindst i modermærker.

- Jo hurtigere hudkræft bliver opdaget, jo bedre. Det mindsker risikoen for, at du får grimme ar, eller at det udvikler sig til metastaser, lyder hendes dystre advarsel.

- Lad ikke solbadningen forhindre dig i at se dine børn vokse op. Det er min største frygt nu, hvor jeg har en søn på to år.

Sådan ser Tawny Willoughby ud, når hun ikke gennemgår behandlinger for kræften. Privatfoto

En hård omgang. Tawny under et behandligsforlob med cremen Aldara. Privatfoto

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.