Opsang til byggefolk: På med pomaden!

Når håndværkere arbejder i den varme sol, er de særligt udsatte for læbekræft. Derfor skal der læbepomade til, lyder opsangen fra Dansk Byggeri.
Fremover skal håndværkere huske en læbepomade i værktøjsbæltet. Arbejder man udendørs, har man nemlig dobbelt så stor risiko for løbekræft.
Fremover skal håndværkere huske en læbepomade i værktøjsbæltet. Arbejder man udendørs, har man nemlig dobbelt så stor risiko for løbekræft. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix

Hamre, murerskeer og boremaskiner er standardværktøj for tusindvis af håndværkere. Men står det til Dansk Byggeri, skal byggearbejderne også klemme en læbepomade i værktøjsbæltet, når de arbejder udendørs.

Arbejdet i den bagende sol kan nemlig give kræft. En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg viser, at risikoen for kræft i læberne er dobbelt så stor for folk, som arbejder udendørs.

Læbekræft

Hvert år rammes omkring 50 mænd og 30 kvinder af kræft i læberne. Sygdommen er sjældent dødelig, da den som regel er let at opdage.

Tegn på læbekræft kan være vorteagtige vækster eller sår på læberne.

Kilde: Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg

UDVID

Ingen ballade med pomade

Vil man sikre sig mod kræft i læberne, er der ingen vej udenom at smøre sig med en god pomade med en høj solfaktor, lyder det fra Dansk Byggeri:

- For eksempel håndværkere opholder sig mange timer i solen, når de arbejder på byggepladsen, og her er læberne typisk et af de steder på kroppen, hvor man ofte glemmer at smøre solcreme på. Og det gælder faktisk også danskerne generelt, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Hun opfordrer også til, at håndværkere i det hele taget passer bedre på solens skadelige stråler:

- En håndværker eller en gartner i bar overkrop kan hurtigt blive til en kogt krebs. Nu hvor solen for alvor er begyndt at skinne, er det vigtigt både at få sig pakket ind og smurt ind, så man undgår solskoldninger, siger Mette Møller Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.